АНОНС. Чому у Мукачівських школах орудують представники скандального релігійного вчення

А чиновники міськради бездіють та покривають заїжджих лекторів

 >>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Питання лекцій за участі  саєнтологів у Мукачеві останнім часом набуло широкого розголосу. Редакція газети «НЕДІЛЯ» ще місяць тому підготувала публікацію на цю тему. Однак матеріал чекав свого часу, поки ми шукали більше відповідей на ряд запитань, які ставили перед нами батьки.

Аби бути об’єктивними, ми звернулися до Департаменту освіти Закарпатської ОДА для роз’яснення, чому Мукачівський відділ освіти надав офіційний дозвіл ГО «Кримінон. Надія» проводити лекції у школах. Проте нам повідомили, що після реформування освітньої галузі вирішувати подібні питання не в компетенції обласної структури, цим мають займатися виключно на місцях. Тобто, фактично органи місцевого самоврядування наразі  самі господарюють на територіях міст і районів нашого краю.

А тим часом мукачівці серйозно забили на сполох. Більше того, злякавшись наслідків, нещодавно Мукачівський відділ освіти терміново заборонив проводити чергову лекцію в ЗОШ №4.

Отже, спробуємо з’ясувати, що ж відбувається в місті над Латорицею і ким є насправді наші гості-лектори.

Обкладинка закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Питання про те, що роблять представники  ГО «Кримінон Надія» в  закарпатських навчальних закладах могло б і надалі залишатися поза увагою більшості мукачівців, якби не з`явилося промо-відео, на якому видно, як на тлі міської ратуші троє осіб  хваляться тим, що вони, волонтери громадського об`єднання «Кримінон Надія», отримали дозвіл міського відділу освіти  на проведення в кожній школі Мукачева лекцій правозахисної тематики. Такому повідомленню можна було б тільки порадіти, якби не одне «але». Сама назва об`єднання тісно пов’язана з цікавим таким релігійно-філософським вченням як саєнтологія. Це слово простому мукачівцю, можливо, ні про що і не говорить. Однак бажання поцікавитись, що ж за люди вирішили пожертвувати власними інтересами і зайнятися доброчинністю, мало би з’явитися в кожного, хто має дітей і здоровий глузд.

У мережі чимало інформації про саєнтологію. Аналізуємо її, отримуємо певну картинку про цю релігію та її послідовників. Щоб не було зайвого суб’єктивізму, пояснювати суть саєнтології читачам не будемо. Кожен, хто захоче дізнатися більше про філософію та релігійні погляди тих, хто спілкується з дітьми в такому довірливому місці як школа, має можливість самостійно розібратися в питанні. Скажемо тільки, що в багатьох країнах світу діяльність організації є забороненою. Утім у саєнтологів є чимало як противників, так і прихильників… у тому числі – і в Мукачеві.

Але чому вони вирішили допомогти нашим дітям розібратися у таких непростих питаннях, як шкідливі звички і їхній пагубний вплив на організм людини?

Ми знайшли фахівця, який не на словах, а на практиці знає, що таке наркоманія, про яку розповідають учням під час зустрічей представники  організації «Кримінон Надія». Його обурив той факт, що спілкуються на такі теми з учнями не спеціалісти, не психологи, а люди, які можливо ніколи навіть не бачили наркомана.

Отже, що важливого повідомив журналісту газети «Мукачево Express»  колишній працівник Вільшанської обласної психіатричної лікарні, лікар психіатр-нарколог Віталій Баранов? Що цікавого розповіли у відділі освіти Мукачівської міської ради? Чому директори окремих шкіл коментувати ситуацію з лекціями взагалі відмовляються?

Що вдалося дізнатися під час спілкування із самими представниками організації «Кримінон-Надія»? Чому лекторами є не мешканці інших областей України?

Про це та інше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте газету «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті.

zakarpatpost.net