Закони не читають? Хустщину трясе від освітніх скандалів

Наразі мова йде про Данилово. Там почалася реорганізація НВК.

За словами правозахисника Віталія Грегора у селі є діючий та повноцінний навчально-виховний комплекс, що складається із школи I-III ступенів та садочку, відкритий у 2016 році. Заклад забезпечує належне навчання близько 200 діток.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Утім днями райдержадміністрацією було видано розпорядження «Про реорганізацію шляхом поділу Данилівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад», що означає ліквідацію НВК і створення окремо школи і садочка, які знаходяться в одній будівлі.

«Це ставить під загрозу освітній процес, отримання атестатів одинадцятикласниками, зарплати працівниками Данилівської НВК та збільшення витрат із бюджету на утримання вже фактично знову двох окремих закладів освіти», – зауважує громадський активіст.

Тим часом у селі почався бунт, вирішили скликати сесію сільради. Невдоволені освітяни шукають винних серед керівництва району. Проте у новому законі «Про освіту» не вказано такого виду закладу як навчально-виховний комплекс. Тому на Хустщині, як і у всій Україні, замість НВК знову працюватимуть дитячі садочки. Зміни відбуватимуться поступово, НВК ніхто не закриватиме з нового року.

Слід зазначити, що інші області новацію також сприйняли негативно. На Львівщині люди навіть погрожують зняти голову однієї з територіальних громад.

Утім закарпатці крім мовного питання у новому Законі освіти вперто до цих пір нічого не бачили.

zakarpatpost.net