На мості Масарика в Ужгороді можна подивитися телевізор. Правда, ловить лише один канал із російським балетом

29-та і 30-та міні скульптури з’явилися вчора на двох вулицях столиці Закарпаття.

Першу пам’ятку «Liberty Bell» встановлено біля Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая. Фігурка крилатого першого губернатора Закарпаття нагадує крихітного доброго ельфа і сидить на «дзвоні Свободи».

Оскільки Георгій Жаткович був громадським та політичним діячем, то символічно, що його  увічнено саме неподалік будівлі, що колись слугувала адмінкорпусом Жупанату.

Скульптура дуже філософська. По-перше, дзвін вважається головним символом Америки у боротьбі за незалежність від Великобританії. Самі ж Сполучені Штати відомі у світі, як країна свободи. Наша держава теж зараз переживає непрості часи тієї ж визвольної війни. Крім того,  на маленькому дзвоні з тріщиною викарбувано відому біблійну фразу: «Нехай свобода буде проголошена через цілий світ жителям його!».

Також знаково, що сусідами бронзового Жатковича є ще два американці, що мають закарпатське походження: художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець і колекціонер Енді Воргол та сержант морської піхоти США Майкл Стренк.

Ювілейну тридцяту міні-скульптуру «Лєбєдіноє Озєро» мали відкрити ще до дня телебачення та радіомовлення. Але подію перенесли.

Тож постійну «прописку» знайшла пам’ятка біля мосту Масарика і стала ніби дороговказом для ужгородців та гостей до головної телевежі нашого краю.

Пам’ятка теж із прихованим змістом. На екрані крихітного телевізора видно епізод із зображенням балету Петра Чайковського. Саме цей твір у радянську добу транслювали під час переворотів і він відомий багатьом закарпатцям.

Дивно лише одне, чому в Ужгороді увічнено саме російський балет, адже Закарпаття має багато власних культурних надбань.

zakarpatpost.net