Відомі українці розповіли, чи бачать вони екс-закарпатця президентом

Чотири соціологічні служби оприлюднили президентські рейтинги для України, і в трійку найсильніших увійшов Святослав Вакарчук із 12% голосів.

НВ дізнався у відомих співвітчизників, чи бачать вони його президентом.

Борис Херсонський, поет, психіатр

Я думаю, що Вакарчук не пройшов школу політики, а у нас це сувора школа. У нього є досвід керівництва популярним ансамблем, але досвіду керівництва підприємством або країною… Але думаю, що саме недосвідченість Вакарчука в політиці робить його привабливим для виборця – він чистий. Але всі навколо мають інший досвід та інший стиль. Не думаю, що Вакарчук буде обраний, але якщо буде, то ми отримаємо найбільш безпорадного і недосвідченого президента нашої країни.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Павло Гудимов, арт-менеджер, музикант, засновник галереї Я Дизайн

Я знаю Славіка дуже добре. Але знаю його з іншого, творчого боку. Він – чудовий автор пісень, чудовий виконавець, музикант, який має неймовірне відчуття, умовно кажучи, трьох нот, які можна пов’язати і зробити фантастичну пісню, яка западає в душу. Але я дуже диференціюю такі поняття, як управління державою і творчість. Тому що творчість – це процес серйозної волі, а управління державою – навпаки, форма служіння. Навіть можна сказати – повинності. І мені важко уявити, як вільні люди можуть займатися таким служінням, пише НВ.

Так, колись він був депутатом Верховної ради. Ми з ним це обговорювали. Тоді він отримав досить негативний досвід і потім мені говорив, що в політику не піде більше ніколи.

І поки що мені складно сказати, що це буде. Або це чергове використання впливової і талановитої публічної особи в чиїхось політичних інтересах. Або ж це буде дійсно щире бажання Славіка щось змінити у країні. Як на мене, це важке завдання. І якщо він дійсно вирішить це зробити, я буду максимально його підтримувати.

Анатолій Амелін, співзасновник, директор економічних програм аналітичного центру Ukrainian Institute for the Future

Важливо не лише те, хто буде президентом, але і те, хто в його команді. Адже саме почет робить короля. У Святослава є безумовні плюси – відсутність зобов’язань, які не дозволяють нинішнім елітам розвивати країну. Основний недолік – відсутність досвіду. Але він швидко проходить.

Олег Тістол, художник

І так, і ні. Я вважаю, що краще, що може зробити будь-який наступний президент, хто б ним не був, – це скасувати інституції президента у сьогоднішньому вигляді. Україні взагалі не потрібен президент у тому розумінні, в якому він зараз є.

За 25 років наша історія показала, що для нас ставка на якихось харизматів абсолютно нехарактерна. Україні потрібно будувати приблизно німецьку модель із прем’єр-міністром, якого легко міняти. А президент нехай вінки покладає.

Уявляєте, як було б добре і зручно, якби у нас була прем’єрська країна, на Майдані це зайняло б два тижні: вийшли, пошуміли – прем’єра зняли, іншого поставили, і все пішло інакше.

У нас все одно з президента не виходить царя. Ось і виходить, що нам потрібен прем’єр, який щорічно змінюється, – так, а ось ці раз у п’ять років нові президенти – ні. Тому Вакарчук для цієї ролі підходить краще за всіх.

Якщо ж нам потрібно знову п’ять років терпіти примхи однієї людини, якою б прекрасною вона не була, то я впевнений, що такий персонаж, як Вакарчук, точно безпечний. Йому-то точно президентська влада не потрібна, тому він – ідеальний кандидат як концепція. Я не кажу, що саме фронтмен Океану Ельзи нам потрібен як президент, але нам потрібен якийсь симпатичний персонаж, який скасує президентську інституцію.

Тарас Прохасько, письменник

Яким би президентом Вакарчук не був, мені здається, що це було б добре. Тому що це просто шанс вирватися з нашого заїждженого кола одних і тих самих [політиків].

Незважаючи на всі симпатії і те, що він улюбленець, у нас поки що немає готовності доручити людині, грубо кажучи, гавелівського типу управління країною.

І якби в нашій політиці настали деякі зміни, то такі люди, як Вакарчук, могли б найкраще виконувати функцію президента. За умови, що президент не має великого впливу на всі життєві фактори країни. Тому Вакарчук – це ідеальний варіант для інституційної країни, коли всі інститути працюють, а він виступає просто морально-етичним та енергетичним провідником.

Віталій Гайдукевич, телеведучий, журналіст П’ятого каналу

Ні, не вийде. Президент повинен бути компетентним у керуванні, геополітиці, нюансах політичного маневрування як всередині, так і зовні. Всього цього у Святослава Вакарчука немає.

Нагадаю, Вакарчук був депутатом і втік, не проявивши себе як державний діяч. Бути президентом складніше, ніж депутатом, або проходити тримісячні “курси підвищення кваліфікації” у США. Бути лідером нації складніше, ніж співаком, який збирає стадіони.

До слова, Україна і поціновувачі творчості О. Е. – це не одне і те ж. Може бути головнокомандувачем людина, яка під час війни співає “це не твоя війна”?

Насправді 12% [голосів за] Вакарчука – це велика біда. Це означає, що виборець готовий довіряти будь-кому, незважаючи на професійний рівень людини. Це означає, що так звані молоді політики провалилися. Що реального якості, нової якості політики як не було, так і немає.

Та ви собі просто уявіть переговори між Вакарчуком і Путіним? Вночі. Дипломатичною мовою. Жорстку розмову на межі ультиматумів. Уявили? Я – ні.

Алекс Ліссітса, гендиректор компанії ІМК, президент асоціації Український клуб аграрного бізнесу

Оскільки Україна – президентсько-парламентська республіка, то все буде залежати не від того, наскільки хороший Вакарчук, а від того, наскільки буде сильною його команда. Тому думаю, з Вакарчука вийде хороший президент. Я особисто з ним обговорював деякі аспекти земельної реформи. Мені подобається, що він детально підходить до багатьох матерій, якою на сьогодні є та сама реформа ринку землі. Тому мені здається, що він був би непоганим президентом.

Чи голосував би я особисто за Вакарчука? Спочатку я подивився б, хто буде в його найближчому оточенні і хто буде в тій команді, з якою він піде на вибори. Для мене це головне питання. Якщо в цій команді з’являться знову “прошмандяйки”, то, напевне, ні. А якщо це будуть нові люди, нового формату, чисті, тоді – так.

Влад Фісун, ведучий Радіо Аристократи, діджей

На мою думку, президенти виходять з тих, хто цього дуже хоче, каже це привселюдно і, отже, уявляє собі, що він буде робити з владою, і дає уявлення іншим. А ще має велику практику в політиці, вивчає політичний досвід і пробує себе в ньому. Наскільки я знаю, галузь діяльності Святослава далека від усього цього. А ще – він же не популіст.

Андрій Худо, голова наглядової ради холдингу емоцій !FEST (креативні проекти і ресторани, у тому числі львівська Криївка)

Чи вийде зі Славка президент, ми дізнаємося, коли він ним побуде.

Мені імпонує, що він інший, він не з нинішньої системи. Він хоче змін і буде їх досягати. Вдасться чи ні, оцінять виборці на голосуванні, але бажання змінити країну на краще та увійти в історію – це сильний мотиватор для того, щоб все у нього вийшло.

Ігор Захаренко, генеральний директор турфірми Феєрія

Так, я в нього вірю! Мені здається, що він зможе. Не бачу нічого такого, що заважало б йому бути президентом.

Так, буде багато крику, що у нього немає команди і що він нічого не зробив, але, думаю, у нього вистачить мудрості оточити себе розумними людьми.

І вони вже нехай подумають, що вони зробили для України і будуть робити далі. Роботи у нас дуже багато.

zakarpatpost.net