ТОП-8 найкращих сухофруктів для зміцнення імунітету взимку

Зима – період, коли застудитися легко. Однак, аби покращити імунітет, не обов’язково пити дорогі ліки. На допомогу можуть прийти набагато кращі натуральні вітаміни.>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Пропонуємо вам список найбільш ефективних сухоофруктів, які можна сміливо назвати домашнім лікарем.

Вони є справжніми ліками від усіх хвороб. Адже в жодній аптечній таблетці немає стільки вітамінів, як у натуральних фруктах. Треба тільки знати що і для чого використовувати. Отже… крім того, що вони допомагають запобігти застуді, лікують ще й ряд інших захворювань і корисні як профілактичний засіб.

Абрикоси (курага)

В абрикосах багато провітаміну А (тому вони жовтого кольору), а також в них є цукор (в середньому 8-10%). Сушені абрикоси поділяються на: урюк – абрикоси, висушені з кісточками, курагу – плоди, розрізані на половинки, і кайсу – сухі цілі плоди з видавленою кісточкою. У сушених абрикосах 46% цукру і 15-20% вологи. Курага багата калієм, корисним при серцевих хворобах і порушеннях водного обміну. У персиках, як і в абрикосах, міститься провітамін А, вони теж багаті цукром, але сушаться персики зазвичай без кісточок, їх розрізають на чотири-вісім часточок.

Виноград (родзинки)

Виноград з давніх часів застосовується в медицині. У ньому міститься цукру (15-20%), 0,8% органічних кислот і 0,5% мінеральних солей. Виноград – джерело вітаміну Р. Великий виноград, висушений з насінням, – це родзинки, а дрібний, висушений без насіння, називається кишмиш. Вживання родзинок зміцнює нервову систему, допомагає нормально працювати серцю і легеням. Родзинки  обов’язково повинні бути в щоденному раціоні хворих, які страждають серцевою аритмією, гіпертонічною хворобою. Особливо він корисний людям, які приймають сечогінні препарати. Кращим сортом родзинок вважається сабза, її “готують” з білого кишмишу.

Чорнослив

Перше свідчення про вживання чорносливу відноситься ще до часів Римської імперії. Чорнослив багатий вітамінами групи В, нормалізує вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги, підвищує стійкість організму до стресу. Чорнослив прекрасно підходить для лікувального харчування при хворобах кишечника, нирок, серця. Настій з чорносливу рекомендується пити при проблемах зі шлунком. Вміст цукру, в середньому, в сушених сливах не перевищує 39-41%, в свіжих сливах – від 10 до 12%.

Смоква, інжир, винна ягода

Одним з найбільш поживних сухофруктів вважається інжир (він же винна ягода, смоква), в ньому міститься до 55% цукру. Він нормалізує діяльність щитовидної залози. А останні наукові дослідження показують, що інжир здатний запобігати розвитку ракових клітин. Смоква містить ферменти, що стимулюють травлення. У народній медицині її з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту.

Яблука

Яблука містять майже всі необхідні вітаміни: А, РР, С, В2, В1. Для сушіння зазвичай використовуються сорти Антонівка, Аніс, Боровинка, Титовка. Сушені яблука містять від 40 до 45% цукру.

Груша

Груша сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. У ній багато нерозчинної клітковини, яка нормалізує роботу кишечника. Сушені груші можуть містити до 36% цукру і до 24% води.

Фініки

Найкраща альтернатива цукеркам. Солодкі сушені фініки радять їсти замість шоколадних цукерок. Ці фрукти містять багато і вітамінів та мінералів, зокрема, вітаміни А, С, В, магній і калій.

zakarpatpost.net