ТОП-5 традиційних українських страв для вегетаріанців і тих, хто поститься

Сьогодні у нас в гостях газета «Домашня кулінарія». У ній ви можете знайти найцікавіші рецепти закарпатської  кухні та страви інших народів світу – традиційні та авторські, знайомі та маловідомі.

Рецепти з фотографіями, багато цінних порад, рекомендації експертів та багато іншого – на 32-х кольорових сторінках унікального щомісячного видання «Домашня кулінарія».

Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами!

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

В нашій країні з кожним роком все більше розвивається культура вегетаріанства – тобто виключення м’яса та риби з свого раціону. У кожного свої мотиви зміни раціону: хтось відмовляється від м’яса з етичних міркувань, а хтось вважає, що так краще для його власного організму.

 

Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія»

>>> Рокот-крумплі: закарпатська царська страва

Традиційно, в Україні переважна більшість страв містять у собі м’ясо, рибу, супи варяться на м’ясному бульйоні, замість олії використовують смалець тощо. Але попри це, є велика кількість страв, які готуються без тваринних компонентів. І не дарма, адже українські родини століттями були прихильниками християнських традицій і дотримувались посту. А отже і вигадали чимало пісних страв. Ми пропонуємо декілька найпоширеніших рецептів, які згодяться як вегетаріанцям, так і тим, хто почав поститись до Різдва.

Рецепти пісних українських традиційних страв: для вегетаріанців та до посту

Пісний борщ з «вушками»

Цей борщ був традиційною стравою на святвечір, останній день посту перед Різдвом.
Для його приготування потрібно завчасно запекти два буряки загальною вагою 300-350 грам.

Також знадобляться: 100мл грибної юшки, 100г цибулі, 100г моркви, пучок петрушки, лавровий лист, перець чорний мелений, 3ст.л. олії, 50г борошна, сіль, трошки лимонного соку і «ізюминка» пісного традиційного борщу – «вушка». Під вушками мається на увазі тісто (таке, як зазвичай робите на вареники), скручене у округлу форму, яка нагадує маленькі вуха. Інша назва «варениці».

Отже, дрібнимо та смажимо на розігрітій, добре змащеній олією сковороді, цибулю. Моркву тремо на грубу тертку та додаємо у сковорідку. В кінці додаємо подрібнену петрушку.

До смаженої суміші додаємо натертий на грубу тертку запечений буряк. Доливаємо ще ложечку олії та смажимо пару хвилин на великому вогні. Далі заливаємо у сковорідку близько 500мл води, зменшуємо вогонь і тушимо інгредієнти 15хв.

Тим часом 1,5 літр води доводимо до кипіння, додаємо спеції, грибну юшку та згодом протушені овочі з сковорідки. Аби зробити борщ кислішим, можна додати трохи лимонного соку. Аби навпаки підсолодити – додайте цукор або мед.

«Вушка» до борщу додають вже перед подачею. Кладуть їх у тарілку, а зверху заливають гарячим борщем.

Картопляні зрази з грибами

Картопляні зрази найчастіше готують із начинкою з м’яса, але це не менш смачна варіація пісної страви – з грибами. Заздалегідь підготуйте до страви варену та охолоджену картоплю, перетовчену з вершковим маслом в пюре.

На кілограм картоплі нам знадобиться 500г грибів (бажано, щоб це були переважно печериці або білі гриби, до них можна додати трошки інших), 30г вершкового масла, 2 маленьких цибулини (або 1 велика), 1 яйце, 3ст.л. борошна, пів склянки сметани, 1 середній зубчик часнику, 2-3 гілочки петрушки, спеції (сіль/перець), олія для смаження та ще трохи борошна для панірування.

Розігрійте сковорідку, додайте олії та починайте з обсмажування дрібно нарізаної цибулі. Далі додайте порізані гриби. Роздавіть легенько зубчик часнику і просмажте з інгредієнтами 2-3хв, після чого викиньте часник.

Візьмуть підготовлене охолоджене картопляне пюре, додайте до нього яйце і борошно та ретельно перемішайте. Підготуйте поверхню для приготування зразів (це може бути тарілка, дошка, або стіл), притрусіть густо борошном. Мокрою ложкою наберіть суміш з пюре і покладіть на поверхню, сформуйте мокрими руками круг, покладіть у нього трішки начинки (смажені гриби з цибулею), акуратно закрийте краї картопляної суміші, так щоб начинка була всередині. Обсмажуйте сформовані зрази по декілька хвилин з обох сторін до хрусткої скоринки.

Перед подачею полийте зрази сметаною, притрусіть грибами та рубленою петрушкою.

Квашена капуста з журавлиною

Квашена капуста – одна із найпопулярніших пісних страв на столі в українських родин. У кожної господині вони виходить особлива, з відмінним від інших смаком. До слова, її також можна використовувати як начинку до пісних зразів.

Для приготування невеличкої порції квашеної капусти нам знадобиться, власне, капуста – пів великого качана або один маленький. Журавлина в’ялена – пів стакану, 2 стебла зеленої цибулі, лавровий лист. А також для заправки: по третині склянки олії та лимонного соку, 2 зубчики перетертого в пюре часнику та сіль.

Капусту слід дрібно порубати, а потім додати сіль і розім’яти добре руками, аби зробити її більш м’якою. Журавлину промити, а зелену цибулю порізати дрібно. Змішати усі інгредієнти до купи в посудині і дати капусті настоятись. Цей рецепт не потребує довгого настоювання – страву можна смакувати вже через пів години.

Голубці пісні з грибами

Так, такий варіант голубців, де м’ясо замінялось грибами, був популярним у час посту. Отже, нам необхідна капуста для формування голубців і начинка.

Усе що нам знадобиться: 2 середні білокачанні капусти. 500г печериць, 150г (у сирому стані) довгозернистого рису, 2 середні морквини, 4-5ст.л. олії, томатна паста 50омл, білі сушені гриби (пару штук) та звісно ж, прянощі за смаком.

Готуємо начинку: насамперед, треба поставити варитись рис, додавши до нього сушені гриби. Тим часом, почистити цибулю і моркву. Цибулю мілко порізати, а моркву потерти на середній тертці. Гриби порізати мілко. На розігріту за змащену олією сковорідку кинути цибулю, через хвилину моркву, а ще через дві хвилин гриби. Додати трохи спецій.

Рис з сушеними грибами змішати із грибами смаженими. Рідину, яка після смаження залишилась на сковорідці, там і залишити. Тепер беремось за капусту, опускаємо її в окріп та розділяємо пелюстки. Даємо їм розпаритись.

В розпарені пелюстки капусти кладемо начинку і формуємо класичні голубці середнього розміру. Голубці складаємо у глибоку ємкість. Воду, що залишилась у сковорідці, змішуємо з томатною пастою, додаємо олію і спеції та розігріваємо. Поливаємо цією сумішшю голубці. Тепер їх можна стушкувати на плиті або ж поставити у духовку. У будь-якому випадку готувати їх треба на невеликому вогні близько години.

Гречаники

І останній варіант пісної української страви – гречаники. На 1 склянку сирої гречки нам знадобляться: 2 склянки води, 3 немалі картоплини, 2 зубчики часнику, сухарі для панірування, олія та сіль і перець за смаком.

Спершу слід залити гречку водою, приправити сіллю та поставити варитись. Сиру картоплю потерти на середній тертці і додати до неї прянощі та дрібно порізаний часник. Додати картоплю до гарячої звареної гречки і ретельно перемішати. Дати суміші охолонути.

Сформувати руками гречаники (за формою такі ж як котлети), обваляти їх у сухарях та обсмажити на середньому вогні у олії. Найкраще гречаники смакують з томатним соусом та зеленню.

З цим рецептом можна погратись, додавши замість картоплі гриби та моркву або замінивши панірувальні сухарі на звичайне борошно. Якщо не хочете, щоб страва була шкідливою (адже знадобиться багато олії для смаження), можете запекти їх у духовці, лише трішки змастивши олією.

Ці рецепти знадобляться тим, хто попри вегетаріанський раціон, все ж любить домашню кухню, а також людям які наразі дотримуються Різдвяного посту, тобто – усім шанувальникам української їжі та українських традицій.

Вікторія Демидюк для vsviti.com.ua

Купуйте газету «Домашня кулінарія» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті! Передплатний індекс: 68339

zakarpatpost.net