Електронні квитки, нові маршрути чи ігнорування потреб ужгородців? Що чекає на пасажирів маршруток?

Цими днями в мерії пройшла тристороння зустріч перевізників, пасажирів та працівників управління транспорту, державних закупівель та зв’язку Ужгородської міської ради, на якій після ряду конфліктів між водіями та мешканцями міста  усі сторони шукали компромісне рішення щодо якості перевезень.

Присутні на зібранні говорили про  можливість запровадження безоплатного проїзду для пільговиків, проте за словами головного транспортника міста Петра Бобика, поки що втілити в життя таку ідею неможливо.

«Спочатку потрібно закупити комунальні автобуси на всі маршрути, а відтак на пальне, зарплати, обслуговування використовувати чи не весь річний бюджет нашого міста. І зараз пільговим проїздом користуються далеко не лише ужгородці, а й всі ті, хто приїздить у місто, тоді як кошти на компенсацію йдуть із міського бюджету. Законодавством передбачено, що всі пасажири повинні їхати за оплату, однак за пільговиків платити має держава. На жаль, уже кілька років у держбюджеті не передбачаються кошти на компенсації, однак і не змінюється норма закону про безоплатний проїзд, відтак фінансовий тягар перекладається на місцеві бюджети. Наразі на стадії опрацювання є проект законодавства, який передбачає надання адресної допомоги кожному пільговику для здійснення 22 поїздок на автобусі у місяць», – зазначив він.

Тим часом ужгородка Марія Бачинська висловила перевізникам не лише конкретні зауваження, але й сформувала для них цілу книгу скарг, зібравши напередодні повідомлення користувачів Фейсбук про випадки неналежного автобусного обслуговування в місті.

Ішлося під час зустрічі і про переповненість маршрутів, недотримання графіків руху, необхідність створення нових маршрутів, об’єднання деяких старих, введення електронного квитка тощо.

Як повідомили газеті «Наш Ужгород» у міській раді, з такою новацією ужгородцям доведеться зачекати, адже лише один пристрій для одних дверей в автобусі коштує близько 50 тисяч гривень, а виділити кошти міського бюджету можливо тільки на комунальний транспорт, а не на автобуси приватних перевізників.

Також присутніх на зібранні проінформували, що новостворене комунальне підприємство проводить процедуру закупівлі нових автобусів значної (близько 100) пасажиромісткості, однак немає можливості закупити одночасно значну кількість транспортних засобів та ще й на них усе устаткування для електронних квитків, проектом рішення виконкому передбачено, що міська програма придбання 30 автобусів розрахована щонайменше на три роки. Але реалізація можлива за умови наявності вільних коштів.

Чи не найбільш гострим було питання перевезення школярів. І тут нарікання батьків були цілком справедливими.

Але керівник ПАТ «Ужгородське АТП 12107» Володимир Козун «заспокоїв» учасників зустрічі, мовляв, школярі, яким в Ужгороді встановлено безоплатний проїзд, щодня роблять близько 3 тисяч поїздок тільки на маршрутах, які обслуговуються їхнім підприємством. На його думку, у постійних транспортних конфліктах винні не водії, а маленькі мешканці міста.

«Чимало дітей зловживають наданим правом, їздять без особливої потреби, не пред’являють на підтвердження учнівські квитки, використовують підроблені, протерміновані посвідчення. Будь-яка вимога показати учнівський квиток чи зауваження дитині з боку водія одразу отримує дуже негативний і перебільшений резонанс», – заявив він.

Самі ж перевізники нарікали на те, що компенсація за перевезення школярів, а їх в Ужгороді налічується майже 16 тисяч, не передбачена, а крім них в Ужгороді близько 26 тисяч пільговиків.

Це питання наразі залишається одним з найбільш актуальних в Ужгороді.

Тож у мерії заявили, що його вивчають, проте вже визначилися, що незабаром через міське управління освіти зроблять для всіх шкіл міста учнівські квитки єдиного зразка. До 9 класу їх видаватимуть на кілька років, залежно скільки дитині ще до закінчення, а старшокласникам – на рік, оскільки вони можуть піти вчитися в коледжі, виші тощо. Це, мовляв,  зніме проблему численних підроблених і протермінованих квитків, які зараз «діють» серед молоді.

zakarpatpost.net