Детективна історія із лисим мукачівським котом

Як сфінкс Вася пересварив мукачівців із ужгородцями

Жив собі на світі котик – гарний, породистий. От тільки з господарем не пощастило.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

В той час, коли за його братів та сестер по породі заможні господарі готові платити чималі гроші, що вже й казати про витрати на догляд за домашнім улюбленцем, цей котик часом і шматкові черствого хліба був би радим. Чи то в житті господаря затягнулася темна смуга, чи котик дістався йому у спадок, а що з ним робити, любитель оковитої не тямив (міг же просто продати, бодай за півціни, тим, хто любить домашніх тварин), про це історія мовчить.

Відомо тільки те, що одного разу голодного, охлялого і брудного, котика підібрала на вулиці добра душа – мукачівка, у котрої вдома вже й так жило трійко котів, і всі – хлопчики. «І що ж мені з вами всіма робити?» – викупавши знайду і вияснивши, що він теж кіт, а не кішка, забідкалася жінка.  Чотири котики гасали по хаті, часом робили шкоду, старожили не завжди мирилися з новеньким – дивним, лисим, дикуватим. Але ж люди, що мають добре серце і підбирають безпритульних чи занехаяних тварин, не здатні погратися і викинути знову на вулицю. Так пройшло кілька місяців. Після чергової шкоди від котячої війни вирішила господиня пошукати добрі руки – є ж такі, що люблять саме котів-сфінксів. Бо важко приживався знайдений котик біля трійці-нерозлийводи. Повіривши в силу соцмереж, дала оголошення на місцевій сторінці. І о диво! Відгукнулися навіть швидше, ніж сподівалася. Щоправда, зацікавилася котиком ужгородка, але ж то не так далеко, тим більше, потенційна нова господиня сфінкса Васі готова була їхати по котика сама, що згодом і зробила. Розвідниця канадських сфінксів саме шукала жениха для своєї плодовитої кішечки. Хтось у коментарях не радив пані Ользі (так звали жінку, що підібрала з вулиці сфінкса) віддавати котика тим, хто займається розведенням тварин на продаж, мовляв, не будуть його там по-справжньому любити, тільки використають . Рекомендували стерилізувати кота і потім віддавати у справді добрі руки. Та, поміркувавши, жінка не знайшла нічого поганого в тому, що котика візьмуть для розведення. Не така то вже й важка котяча доля – бути самцем-заплідником.  Кішечка у нової господині одна, тож «роботи» буде небагато. А зацікавлена пані з Ужгорода вже аж соловейком щебетала, що її кішечка, якій показали фото майбутнього кавалера, вже спокусливо муркоче від передчуття, просто якесь котяче кохання з першого погляду … через монітор комп`ютера.

Щоб не відкладати справу в довгий ящик, нова господиня відразу ж сіла на авто і помчала до Мукачева забирати сфінкса Васю. Вирішивши віддячити за котика (адже купівля самця сфінкса обійшлася б у кругленьку суму), гостя з Ужгорода привезла колишній господині вино і цукерки, мовляв, народні прикмети не дозволяють забирати котів чи собачок зовсім безкоштовно, треба хоча б символічно віддячити. І так добре було б на цій мажорній ноті завершити котячий серіал, однак не так склалося, як гадалося. Через кілька днів на тій же сторінці фейсбуку, котра допомогла звести попит з пропозицією, обурена ужгородка повідомляла, що їй підсунули «підробку». Що кіт Вася – ніякий не сфінкс, що його перед тим, як віддати …побрили наголо. А за два дні у кота почала відростати шерсть, на яку господиня має алергію і вже відчуває погіршення здоров`я. До того ж, кіт хворий, отож родина нової господині отримала «бомбу уповільненої дії», адже невідомо, чим бідний Вася встиг заразити і самку, і всю родину, включаючи восьмимісячного онука котячої свахи. Жінку, котра віддала породистого кота за пляшку вина і коробку цукерок, на які, власне, й не претендувала, готова була зробити це за «спасибі», звинувачували в обмані, аферизмі і всіх смертних гріхах. Інтернет – річ суперечлива і неоднозначна. Він може як допомогти, так і клопотів додати таких, що довго не обберешся. Однак у бурхливій суперечці, до якої долучилися небайдужі і не ліниві закарпатці, швидко вдалося прояснити ситуацію і зрозуміти, що ж насправді сталося. Світлина кота, яка додавалася до потоку звинувачень, красномовно демонструвала абсурдність  версії з бриттям. Зморшкуватість мордочки, що робила процедуру гоління неможливою, відсутність будь-яких подряпин на шкірі. Фахівці, що займаються стрижкою собак, переконували, що побрити кота неможливо, він просто так не дасться. Та й де логіка? Навіщо жінка, котра не збиралася просити за кота гроші, вдалася б до такого дивного трюку?

Можна собі тільки уявити, скільки неприємностей від таких «пристрастей» впало на голову жінці, котра колись врятувала кота від голодної смерті і мала намір прилаштувати в добрі руки. Однак, побачивши публічні звинувачення, без попередніх спроб приватно вирішити проблему чи непорозуміння, відразу ж заявила, що забирає кота назад, раз він не прийшовся до двора. Компетентні коментатори зробили висновок, що котик виявися  іншого різновиду сфінксів – донський, а у господині – канадська, тому для спарювання не підійшов. Крім того, як повідомила сама розвідниця, її «закохана» киця не прийняла самця. У таких випадках люди знаходять спосіб вирішити проблему у приватному порядку. Але не цього разу.

Врешті-решт втрутилися мукачівські волонтери, що опікуються тваринами. Вони поїхали до Ужгорода, забрали розгубленого Васю і повернули пані Ользі, бо та сама не мала змоги їхати в інше місто по кота. Ця історія могла б здатися смішною, якби не сталася нещодавно в реальному житті. Можливо, для багатьох читачів «Мукачево Express» вона виявиться повчальною. Ніколи не знаєш, де саме проблема впаде на твою голову. І навіть у такій, здавалось би, простій справі, як прилаштування котика в добрі руки, потрібно діяти розважливо та обережно. А зголосившись прийняти у свій дім котика чи песика, бути готовими до власної відповідальності і за тваринку, і за наслідки.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net