На Закарпатті купують онко ліки на 400% дорожче міжнародників – аналітичний звіт

Регіональні онкодиспансери та державні установи закуповують ліки до 400% дорожче ніж міжнародні організації.

Таку статистику презентував Центр протидії корупції за результатами моніторингу закупівель ліків для онкохворих міжнародними організаціями та через систему Прозорро.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

“394% склала різниця в цінах Закарпатського онкодиспансеру та міжнародної організації ПРООН за один і той самий препарат для лікування раку передміхурової залози, – стверджує Устінова Олександра, член правління Центру протидії корупції. – Мова йде про препарат “Бікалутамід”, виробництва компанії “Віста”. 394 % різниці в ціні – це ті “відкати” які і далі осідають в кишенях дистриб’юторів, лікарів та голів тендерних комітетів. На жаль, ми мусимо констатувати, що більшість схем, які раніше працювали на державних закупівлях ліків і були ліквідовані через міжнародні закупівлі – перемістилися в регіони”.

Серед найрозповсюдженіших схем завищення цін на препарати під час закупівель експерти ЦПК називають: кулуарні домовленості між учасниками ринку, об’єднання різних препаратів в один лот,  прописування технічних завдань під певного виробника чи постачальника, від чого не захищена система Прозорро, а також реєстрація завідомо завищених цін на препарати в державному реєстрі, пише ЦПК.

“Так, наприклад, деякі учасники в технічному завданні прописують необхідність поставок річної партії препаратів негайно, або протягом 6 годин з моменту підписання контракту, – розповідає Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції. – Не дивно, що переможцем тендеру стає аптека, розташована на території лікарні, співзасновником якої є головний лікар закладу. На жаль, саме через відсутність можливості контролювати написання технічних завдань, система Прозорро не може боротися з такими схемами. Ми спостерігаємо, що більшість схем, які працювали раніше на закупівлях національного рівня перемістились на закупівлі лікарень”.

Однією з найбільших проблем, яка була подолана закупівлями через міжнародні організації на централізованих тендерах, але залишилася в регіонах, аналітики ЦПК називають закупівлю ліків через недоброчесних дистриб’юторів. Так, якщо в 2014 році під час закупівель ліків для онкохворих Міністерством охорони здоров’я частка виробників, які вийшли на торги складала лише 3%, то в 2017 в ПРООН ця цифра сягнула 57%.

Окрім того, що держава покриває лише половину необхідних препаратів для лікування дітей, та 20% дорослих з діагнозом онкологія, навіть ці гроші не завжди використовуються доцільно вважають експерти ЦПК.

Велика кількість препаратів, які замовляються державою, не є основним лікуванням, а супер- дорогі ліки часто не використовуються. Так, за програмою дитячої онкології 40%, або майже кожен другий препарат, замовлений лікарями, є супровідним, а не основним лікуванням. Деякі з цих дорогих супровідних препаратів, як то антибіотики чи протигрибкові засоби, не рекомендовані для використання Всесвітньою організацією педіатрів-онкологів. Фактично, багато з них закуповуються, проте не використовуються.

“Замовлення таких препаратів є лобізмом лікарів, оскільки придбати ці препарати в аптеці неможливо, – стверджує Олександра Устінова. Саме тому фармацевтичні компанії через своїх медичних працівників промотують ці препарати для використання лікарями, які потім вписують їх в державне замовлення. За це лікарі отримують свої відсотки від обсягу закупівлі, або інші види відзнак, як то поїздки за кордон на конференції, чи відпочинок”.

Варто відмітити, що експерти Центру протидії корупції в своєму аналітичному звіті “Прозорі/неПрозоррі закупівлі” стверджують, що антикорупційна реформа в публічних закупівлях ліків, а саме їх трансформація до міжнародних організацій спрацювала в першу чергу тому, що всі процедури були виведені з-під дії українського законодавства.

Препарати закуповувались на міжнародних майданчиках та через процедури, якими користуються по всьому світу. Жодна структура в Україні не могла заблокувати ці закупівлі, як це відбувалося раніше в разі спроби заходу на ринок нового гравця. В

першу чергу мова йде про правоохоронну систему, які намагалися, але безуспішно, втрутитися і в закупівлі міжнародних організацій та чинили систематичний тиск не лише на міжнародні структури, але й МОЗ та Уряд. Їх ціллю було – дискредитувати реформу та повернути закупівлі назад в МОЗ.

Загальна економія по програмам з онкології в 2016 році, в порівнянні із цінами МОЗ в 2014 році склала 52% по програмі дорослої онкології, та 27% по програмі дитячої онкології. 93% препаратів для лікування дорослої онкології та 78% препаратів для лікування дитячої онкології було закуплено дешевше цін, за якими їх закуповувало Міністерство охорони здоров’я в 2014 році. 31 препарат,  було додатково закуплено по програмі дитячої онкології, які раніше не закуповувалися державою.

zakarpatpost.net