Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 грудня

День на Закарпатті минув тривожно. Область опинилася у полоні паводку.

У результаті повені перекрита траса Мукачево-Рогатин, підтоплені понад тисячу гектарів угідь і близько сотні домогосподарств.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Рівень води в річках Тиса і Латориця майже досяг рівня 2001 року, коли повінь стала для області катастрофою.

Як повідомлялося, через дощ і танення снігу, рівень води в Ужі, Боржаві та Латориці піднявся до двох з половиною метрів і продовжує рости. Це призвело до підтоплення близько 237 га сільгосп угідь, 7 свердловин Перечинського водозабору та 2 автомобільні дороги.

У с.Вільхівка Іршавського району р.Боржава, яка перелилася через лівий берег, почала підтоплювати житлові будинки.

У низинах Боржави та Латориці максимальний пік підйому води очікується в ніч із суботи на неділю та в неділю. По р.Латориця до досягнення історичного максимуму катастрофічного паводка 2001 року не вистачає 50 см. Запас дамби тут – до 1 м.

Хуст також почало підтоплювати. Рівень води у річках піднявся настільки, що водойми повиходили з берегів. Підтопило сільгоспугіддя та дворогосподарства. Хуст хоч і захищений надійними берегоукріпленнями і Ріка й Тиса не заливають місто, але Хустець вирує. Виходить з берегів і Млиновиця. У районі вулиці Лисенка, неподалік ГКНС Водоканалу, шлюзи  на дамбі напередодні хтось відкрив, тож води Хустеця хлинули в людські двори.

Внаслідок різкого підняття води у верхів’ях р.Латориця паводкова хвиля пошкодила бетонний міст у високогірному с.Котельниця Воловецького району.

Пошкоджена одна опора мосту, перекриття просіло, частина ґрунту перед мостом обвалилася.  На протилежному березі залишаються 64 житлові будинки.

Оскільки автомобільний рух туди зараз заблокований, люди переходять із берега на берег по кладці.

У Тячівському районі на початку с.Вонігово річка Теребля прорвала близько 150 метрів дамби й вилилася на територію села.

Зараз частина русла Тереблі загальною довжиною три кілометри проходить по низинній частині села, а потім повертається назад у старе русло. Підтоплені городи та господарські будівлі, а також 22 житлові будинки Вонігова. Вода зайшла в підвали, погреби іноді в цокольні поверхи будинків, що збудовані в низовині, де колись проходило русло Тереблі.

Велика вода добралася й до Ужгорода. Рівень піднявся настільки, що  добрався до зеленої зони вздовж течії річки. Вода вже зранку вийшла з берегів. Біля Філармонії Уж дійшов до сходинок. Вздовж липової алеї туристи фотографують паводок у столиці Закарпаття.