Оздоровлюємося та очищаємося. ТОП-5 пісних борщів

Сьогодні у нас в гостях газета «Домашня кулінарія». У ній ви можете знайти найцікавіші рецепти закарпатської  кухні та страви інших народів світу – традиційні та авторські, знайомі та маловідомі.

Рецепти з фотографіями, багато цінних порад, рекомендації експертів та багато іншого – на 32-х кольорових сторінках унікального щомісячного видання «Домашня кулінарія».

Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами!

> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Триває передріздвяний піст. Для когось цей період нічим особливо не відрізняється від будь-якої іншої пори року. Та серед читачів «Домашньої кулінарії» знайдеться й чимало таких, хто має намір дотримуватися усіх вимог посту аж до самого Різдва, щоб зустріти це радісне свято оновленим, очищеним і на духовному, і на фізичному рівні. Захоплюючись силою духу і чистотою намірів таких людей, ми вирішили зробити щось добре для них, а саме – допомогти урізноманітнити раціон, позбавлений продуктів харчування тваринного походження, що сприяє оздоровленню організму. Отож, наведена далі інформація може бути цікавою і для тих, хто обрав стилем життя вегетаріанство.
Оскільки саме борщ є найбільш популярною українською стравою, то саме про його пісні різновиди сьогодні піде мова. Усі наведені нижче рецепти пісних борщів стануть вам у нагоді і після закінчення періоду утримання. Більшість з наведених варіантів можна готувати і на курячому чи іншому м`ясному бульйоні.

1.Варіант перший – класичний червоний борщ

Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія»

Оскільки пісні борщі готуються без наваристого м’ясного бульйону, то основою смаку здебільшого є овочева засмажка в компанії зі спеціями.

Візьміть дві середні цибулини, дрібно покришіть і посоліть. Коли цибуля пустить юшку – хвилин через п’ять – нагрійте у сухій сковороді олію і підсмажте цибулю до золотої скоринки. Тим часом почистіть та натріть на крупній тертці середню морквину та пару бурячків. Додайте до цибулі, підсоліть, перемішайте, накрийте кришкою і уменшіть вогонь. Тушкуйте до напівготовності. Томатну пасту чи соус в засмажку не додавайте, оскільки на цій засмажці доведеться готувати бульйон, в якому варитимуться картопля та капуста, а від кислоти томату вони будуть твердими. Отож, тушковані овочі пересипте зі сковороди в каструлю, залийте окропом і доведіть до кипіння. Тепер можна додати нарізану кубиками картоплю та нашатковану капусту. Коли борщ закипить після їх додавання, добре посоліть, додайте улюблених спецій. В кінці варки заправте борщ томатом, доведіть до кипіння і залиште накритим кришкою, щоб настоявся.

  1. Білий пісний борщ з квашеної капусти

Хоча цей борщ доволі простий, та потребує чимало часу, оскільки його основні складові – квасоля та квашена капуста – досить довго варяться. Квасолю ліпше замочити на ніч, воду замінити і, заливши свіжою холодною водою, поставити на вогонь. Якщо ж немає можливості замочити квасолю заздалегідь, прискорити її приготування можна шляхом гартування. Довівши до кипіння, поваріть квасолю хвилин 10, а потім воду злийте (але не виливайте геть, адже відвар встиг увібрати чимало корисного) і додайте холодну. Так варто зробити декілька разів. Трохи мороки, але саме так квасоля вариться найшвидше.  На іншій конфорці поставте варити квашену капусту. Якщо вона занадто кисла, можна попередньо промити холодною водою. Варити можна у воді, злитій з квасолі. Коли квасоля почне м`якнути, з`єднайте її з капустою. Зробіть засмажку на олії з цибулі та моркви, заправте ложкою борошна та спеціями.

3. Польський борщ або бурячник

Для приготування такого борщу запасіться грибною приправою. Якщо маєте сушені гриби, можна зробити з них відвар, на якому зварите цей борщ. 2-3 середніх буряки натріть на крупній тертці і обсмажте в олії з цибулею.  Додайте томатну заправку (кетчуп, аджику чи пасту), перемішайте і потушкуйте до пів готовності. Додайте до грибного відвару і готуйте, поки буряк не буде м`яким.

  1. Борщ на соєвому гуляші

Заздалегідь відваріть пару середніх бурячків. Соєве м`ясо відваріть з додаванням бульйонного кубика. Воду злийте в іншу каструлю, на ній будемо варити борщ. А соєве м`ясо необхідно гарно віджати від вологи і підсмажити в олії з цибулею та ложкою пшеничного борошна. Варений буряк очистити і натерти на крупній тертці. Додати в каструлю з соєвим відваром і поставити на вогонь. Заправити засмажкою. Додати 3-4 картоплини, нарізані кубиками, та нашатковану капусту. В кінці заправити томатною пастою, довести до кипіння, накрити кришкою і вимкнути вогонь. Дати настоятися з годину. Добре, коли є зелень, тоді можна додати подрібнену просто перед подачею.

  1. Борщ з сухофруктами

У когось ця страва викличе усмішку, у когось – недовіру. Однак наші бабусі у піст варили борщі на сушених грушах чи чорносливі. Копчений присмак, фруктова кислинка, палітра вітамінів – оригінальні нотки таких борщів. Отож, в одній каструлі відваріть буряк, а в іншій –  жменю чорносливу чи штук 5-6 сушених груш. Фрукти вийміть і, очистивши від кісточок, подрібніть у кашку в блендері чи на м’ясорубці. Тим часом підготуйте 3-4 зубчики часнику і розігрійте сковороду з олією. Підсмажте в олії кашку з варених сухофруктів, заправте  подрібненим часником. Потім цю суміш додайте до узвару і знову поставте на вогонь.  Натріть на крупну тертку варений буряк і теж помістіть в каструлю. Сиру картоплю наріжте кубиками. Капуста в такий борщ не додається. Не потребує ця страва і томатної заправки, адже тут замість соусу використовується пюре з відварених сухофруктів.

Купуйте газету «Домашня кулінарія» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті! Передплатний індекс: 68339

Валентина ПОПЕЛЮШКА для zakarpatpost.net