Сьогодні – свято зачаття Пресвятої Богородиці: що треба знати, молитви

Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священика Матфана з Віфлеєму, який походив з коліна Левіїного. Вона вийшла заміж за святого Іоакима, який був родом з Галії.

Довго свята Анна була безплідною, але як минуло 20 років, за полум’яними молитвами святого подружжя, Ангел Господній звістив їм про Зачаття Дочки, яку благословлятиме весь рід людський.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія. Більшість ікон присвячених Зачаттю святою Анною, зображають , Пресвяту Діву, яка топче голову змію. Внизу ікони, по її сторонам, святі Іоаким і Анна зображаються зазвичай з молитовно піднятими доверху руками. Очі їх також підняті до верху і споглядають Божу Матір, Яка ніби парить у повітрі з розпростертими долонями. Під Її стопами зображений шар, обвитий змієм, що означає диявола, який в особі впалих прабатьків прагне підкорити своїй владі всю вселенну, пише rivne-cerkva.rv.ua.

Ще з часів Древньої Русі день свята Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці шанувався на нашій землі. Особливо це свято вшановували вагітні жінки.

Свята пророчиця Анна
annaСвята пророчиця Анна була дружиною Елкани і була безплідною. Елкана взяв собі ще одну дружину, Феннану, від котрої народжувались діти. Анна сильно сумувала і відчувала себе нещасною,і кожного дня молилась про звільнення від безпліддя. Вона дала обітницю присвятити дитя Богу. Одного разу, коли Анна полум’яно молилась в храмі, священик Ілій вирішив, що вона п’яна, і став їй докоряти. Але свята лагідно вилила свою скорботу і, отримавши благословення, повернулась додому. Після цього Анна зачала і народила сина, якого назвала Самуїлом ( що означає « Випрошений у Бога»). Коли дитина досягла юнацького віку, мати сама привела його до священика Ілія, і він залишив Самуїла служити при скинії ( 1Цар. 1; 2, 1-21).

Тропар та кондак

Тропар, глас 4: Днесь узи бездітности розрішаються, Йоакима бо й Анну, ви­слухавши, Бог проти надії явно обіцює, що вони родитимуть Богодівицю, з якої сам родився неописанний, що, ставши чоловіком, ангелові повелів співати їй: Радуйся, благодатна, Господь з тобою.

Слава, і нині: Кондак, глас 4: Празнує днесь вселенна зачаття Анни, що сталося від Бога, бо вона породила понад усяке слово ту, що родила Слово.


Послання святого апостола Павла до Галатів 4, 22-31

Браття, Авраам мав двох синів: одного від рабині, другого від вільної. Та той, що від рабині, народився за тілом, той, що від вільної – за обітницею. Це має інше значення: ті дві жінки – це два завіти; один з гори Синаю, що родить рабів, це – Агар. Гора ж Синай в Арабії і відповідає теперішньому Єрусалимові, що в рабстві зі своїми дітьми. Але вишній Єрусалим, вільний, він мати всім нам. Написано бо: Веселися, неплідна, що не родиш! Викликуй, рада та весела, ти, що мук пологів не знала, бо в покинутої більше дітей, ніж у заміжньої. Ми ж, брати, як Ісаак, є діти обітниці. Та як тоді той, що народився за тілом, переслідував того, що народився за духом, так і тепер. Та що каже Писання? Прожени рабиню та її сина, бо син рабині не успадкує зі сином вільної. Отак, брати, ми сини не рабині, але вільної.

Євангеліє від Луки 8, 16-21

Сказав Господь: Ніхто не засвічує світила, щоб його вкрити посудиною або поставити під ліжко, а, навпаки, його ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло. Нічого бо нема схованого, що не стало б явним, нічого тайного, що не стало б знаним і не вийшло на яв. Вважайте, отже, як слухаєте: бо хто має, тому дасться; а хто не має, візьмуть і те, що йому здається, ніби має. Прийшли до Нього мати Його і брати, та через народ не могли до Нього приступити. Йому сказали: Мати Твоя і брати стоять надворі, хочуть побачитись з Тобою. Він у відповідь сказав їм: Мати Моя і брати Мої – це ті, що слухають слово Боже і виконують його.

zakarpatpost.net