Сьогодні – день подарунків та відьомських посиденьок. Народні прикмети

На другий день Різдва в багатьох країнах світу, зокрема в Британії, святкують День подарунків і день святого Стефана – архідиякона і першого християнського мученика.

Він був одним із апостолів, обраних апостолом Петром для допомоги нужденним і для проповіді християнства. Але за своє подвижництво був схоплений юдеями і забитий камінням. Одним із мучителів Стефана був Савл – майбутній апостол Павло, світоч і стовп християнства.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Помираючи страшною мученицькою смертю, Стефан, подібно до самого Христа, просив, аби Господь був милостивий до мучителів, показуючи тим самим цілковите упокорення і справжню християнську любов. Мученику Стефану моляться задля припинення ворожнечі, чвар і розбрату.

А православні християни цього дня вшановували пам’ять мученика Євстратія. В дохристиянські часи цей день називали «Відьомськими посиденьками» і вважали, що відьми збираються на вселенський саміт і радяться, як звести з білого світу сонечко. Між іншим, у деяких країнах Європи, зокрема в Німеччині, дванадцять днів між Різдвом і католицьким Богоявленням або святом трьох волхвів (6 січня) ще з часів дуже раннього середньовіччя називали темними, або «волохатими ночами». У тому сенсі, що о цій порі надто вже активізуються нечисті духи, пише Укрінформ.

Прикмети на сьогодні такі: «Хмари йдуть проти вітру – на сніг», «Якщо вночі буде іній – удень сніг не йтиме», «Яскраві зірки – на мороз».

Не забудьте привітати з іменинами Аркадія, Арсенія, Євгенію і Анастасію.

zakarpatpost.net