Яке із закарпатських міст мало статус столиці Трансільванії?

У всіх путівниках туристам, які відвідують Закарпаття, радять побувати у Мукачеві,яке вважається одним з найстаріших міст України (в письмових документах він вперше згадується в ІХ ст.).

Про Мукачево можна говорити дуже багато, але далеко не всім відомо, що закарпатське містечко було колись столицею.

>>> Вподобайте сторінку газети «Мукачево Express»

З кінця XIV століття Мукачево стає центром князівства подільського князя Федора Корятовича. Втративши у війні зі своїм родичем, литовським князем Вітовтом, свої землі, він переселився у подароване йому іншим родичем, королем Угорщини Сигізмундом, місто. Володіючи містом з 1396 до 1414 року, він істотно підняв його значення, сприяв розвитку торгівлі і ремесел. При ньому Мукачево стало центром Мукачівського князівства до складу якого входило близько 300 сіл. Тут був заснований монастир, який залишався до середини XVII століття одним з оплотів боротьби проти католицизму.

Після поразки Угорщини від турків-османів у битві при Могачі у 1526 році Мукачево то переходить у володіння турецьких васалів — трансильванських князів, то стає здобиччю австрійських Габсбургів. Улітку 1566 року австрійські завойовники, намагаючись захопити Трансільванію, вторглися на територію сучасного Закарпаття та 21 лютого 1567 року, незважаючи на героїчний опір варти Мукачівського замку, взяли фортецю і місто, майже повністю розоривши його. Але втриматися там не змогли. З тих пір Мукачево та його околиці стали об’єктом постійних сутичок між Габсбургами і трансільванськими князями. Трансільванські князі династії Ракоці на деякий час перетворили Мукачево в столицю свого князівства. Містом і домінією вони з невеликою перервою володіли з 1633 по 1711 рік.

Доктор історичних наук, професор, колишній проректор, а нині завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету, автор багатьох наукових, науково-популярних, навчальних і літературно-художніх видань Роман ОФІЦИНСЬКИЙ назвав найцікавіші три місця в  Мукачеві.

Їх низка. Виокремлю замок “Паланок”, ратушу в центрі міста і монастир на Чернечій горі, – наголосив він. – До речі, у 1635–1711 роках Мукачево з невеликими перервами слугувало столицею Трансільванського князівства. Тож високим державним статусом у нашому краї володів не тільки Хуст – головне місто Карпатської України, але й Мукачево як столиця Трансільванії.

zakarpatpost.net