Якою є ціна Нового року для ужгородців

Скільки коштує ялинка, прикраси, гірлянди, сувеніри

Новий рік стрімко наближається. Вже багато хто  встановив вдома ялинку, а хтось лише планує це зробити. Тож скільки коштує свято, а точніше – підготовка до нього? Адже зробити будинок, чи квартиру, подвір’я чи прибудинкову територію кращим хочеться якщо не всім, то багатьом.

Приготування до Нового року займає не лише багато часу, але й коштує чималих грошей.

Тим більше, що зараз усе стрімко дорожчає, у тому числі й атрибутика зимових свят.

Зараз багато розмов точиться довкола того, встановлювати вдома живу чи штучну лісову красуню. Є свої прихильники й серед одних, й серед  інших. Тим не менше, цьогоріч закарпатські лісгоспи встановили ліміти реалізації новорічних ялинок – передбачено заготівлю 26, 5 тис. новорічних дерев. Кажуть, що це на 9 тис. менше, ніж торік, проте все одно кількість вражаюча.

Якщо конкретніше,  то вирізано 23497 смерек та 3055 ялиць. Найбільше новорічних дерев заготовили у Воловецькому – 7000 ялинок та 5200 в Міжгірському держлісгоспах. Найменше – в Ужгородському, всього 50 зелених красунь.

Також у місті міськрадою відведено місця для їхнього продажу. І на ринках уже кілька днів, як торгують зеленим лісовим крамом.

Коштує в Ужгороді  приблизно метрова ялинка від 80 гривень, ялиця – від 100. Маленьку саморобну ялинку із живої хвої можна придбати за 75-100 гривень. За найпопулярніші 1,5-2 метрові просять 200-300 гривень. Має значення, щоправда, не лише висота, але й пухнастість гілок. Найбільше дерев у столиці Закарпаття з Великоберезнянського та Міжгірського районів, є навіть зі Львівщини.

Крихітні ялиноньки в горщиках продають за ціною від 65 до 120-150 гривень.

«Це зараз тренд сезону. Ялинки «на корені» купують як для себе, так і в подарунок, – каже продавчиня Ірина. – Деколи ми їх підфарбовуємо спреями для створення ефекту інею, але комусь до снаги натуральні. Такі дерева потім можна висадити. У кого немає городу – висаджує на газонах. Колись лісова красуня виросте і її можна буде прикрасити просто неба».

Утім дехто вважає, що краще вкласти гроші раз і найближчим часом не мати клопоту з пошуками символу Нового року. Тож штучні ялинки й надалі залишаються модними.

Тим більше, що зросли вони в ціні, як кажуть, на копійки.

«Порівняно з минулим роком ялинки подорожчали несуттєво – на 50-100 гривень, – каже  власник однієї з сувенірних крамниць Микола. – Ми беремо переважно вітчизняну продукцію. Вона якісна, це не китайський ширвжиток. І ціна є також доступною для закарпатців».

Отже, найдешевше метрове  дерево зі штучної хвої можна придбати за 200 гривень. Є, звісно, й за 2500, але в середньому коштує таке задоволення  850 гривень. Готові, прикрашені ялинки вартують дорожче – 3-5 тисяч. Вони пухнасті, наряджені зі смаком і дуже гарні. Можна окремо придбати й ароматизатор.

Додатково за підставку для ялинки доведеться викласти від 40 гривень – за дерев’яний хрест або до 200 гривень – за ковану.

Гілки живих дерев, для виготовлення новорічного декору, обійдуться від 20 гривень  за букетик, а ось шишки коштують всього 1-5 гривень за штуку.

Штучну хвою для оздоблення балконів можна придбати за 250-330 гривень за три метри.

Проте потрібно подбати й про ялинкові прикраси.

Тут ціни також дуже різні.

Дешеві гірлянди можна знайти й за 65 гривень. Проте чи довго світитимуть – невідомо. У середньому, залежно від кількості лампочок, святкова ілюмінація вартує 200-350 гривень. Такі гірлянди якісніші і точно світитимуть довше. Олені для оздоби балконів і подвір’я, що світяться потягнуть на 1000 – 1400 гривень. Так само Санта Клауси.

Вибір кульок теж дуже різноманітний.

Порівняно з минулим роком, за словами продавців, їхня вартість зросла приблизно на 30 відсотків.  Наприклад, гарно розмальована скляна кулька коштує від 85 гривень. Є прості, по 10 штук в упаковці. Їх можна купити й за сотню.

Якщо ж хочеться ексклюзиву, можна пошукати дизайнерські вироби. Правда, їхня вартість у рази вища, ніж магазинних.

Верхівки на ялинку у вигляді витягнутої спіральки коштують 100-110 гривень, а у вигляді різдвяних зірок – 120-140.

Різні дрібнички у формі дзвіночків, сніжинок, хатинок – від 50 гривень.

Можна, звичайно, виявити креативність  і сумістити приємне з корисним, оздобивши ялинку не традиційними прикрасами, а цукерками чи печивом або пряниками. Це також вийде досить дорого, але солодощі діти потім можуть з’їсти. Щоправда, після цього, на наступний рік доведеться знову ламати голову над тим, як нарядити символ Нового року.

Хтось причепурює лісову красуню саморобними іграшками, хтось стрічками, хтось – взагалі грошовими банкнотами. Тут уже – кому як по кишені.

Але варто подбати й про різдвяні вінки, які вішають при вході в оселю. Коштують вони від 150 до 300-500 гривень, залежно від величини та оздоби.

Декому до снаги ставити під ялинку й різні зимові статуетки – сніговики, Діди Морози, Санта Клауси, янголи, чи символ року – собаки. Придбати їх можна від 100 до 1700 гривень.

Свічки, що також асоціюються з зимовими святами, до слова, подорожчали чи не найбільше в цьому році. Проте відчули це мешканці нашого міста ще перед Великоднем. Зараз придбати маленьку лампадку можна й за 25, і за 45 гривень. Але свічка в середньому коштує від 86 до 350 гривень.

Отже, порахувавши витрати, стає зрозумілим, що в мінімалку з покупками вкластися досить важко.

Але ж яке свято без мандаринів… У багатьох вони досі асоціюються саме з Новим роком. А коштують тропічні фрукти 30-35 гривень за кілограм… Традиційне шампанське можна придбати у крамницях від 80 гривень. Цукерки, на які так чекають діти, можна купити на вагу, а можна пакуночком, вартість якого складає 150-350 гривень.

Утім ще треба подумати й про святковий стіл, і про подарунки рідним. Тож сума набігає чимала. Але, з іншого боку, Новий рік не щодня. До того ж хочеться як скрасити власні  будні яскравими барвами, так і зробити життя оточуючих більш радісним та цікавим.

А для цього не шкода навіть важко зароблених грошей.

Марина АЛДОН, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net