Якою буде сьогодні, 30 грудня, погода на Закарпатті. Для чого наші предки в цей день палили вогнища?

Сьогодні на Закарпатті буде хмарно і холодно.

В Ужгороді вночі буде -1, удень – 3 градуси тепла. Похмура погода у другій половині дня відступить, але вже ввечері небо знову затягнеться хмарами. Уночі буде дрібний дощ зі снігом. Вранці, вдень та ввечері – без опадів.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

У Мукачеві вночі буде -2 удень – 2 тепла. Уночі можливий дощ зі снігом. Вранці він стихне, та більше цього дня опади не розпочнуться.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -3, удень – 2 тепла. День та вечір будуть ясними, прийшовши на зміну похмурому ранку. Вночі очікується дрібний дощ зі снігом, якому вранці на зміну прийде сніг. У другій половині дня опадів не передбачається.

У Волівці – 4 уночі і  1 із позначкою мінус вдень. Уночі буде сніг. Вранці, вдень та ввечері – без опадів.

У Сваляві вночі -3, вдень – 0. Вночі йтиме сніг, який до ранку повинен послабшати, а до середини дня і зовсім закінчитися.

У Тячеві нічна температура становитиме -3, денна –  +1. Майже весь день погода буде похмурою, лише ввечері небо проясниться. Вночі очікується дрібний дощ зі снігом, якому вранці на зміну прийде дрібний сніг. У другій половині дня опадів не передбачається.

У Перечині – вночі -1, удень – 3 тепла. Похмура погода у другій половині дня відступить, але вже ввечері небо знову затягнеться хмарами. Уночі можливий дрібний сніг. Вранці він стихне, та більше цього дня опади не розпочнуться.

У Берегові – вночі -2, удень – +3.  Ясна погода порадує нас вдень, але ненадовго, весь інший час небо буде вкрите хмарами. Без опадів.

У Виноградові – -2 вночі, удень – 3 із позначкою плюс. Увесь час утримається хмарна погода, вдень хмари ненадовго розсіються, щоб ввечері з’явитися знову. Уночі буде дрібний дощ. Вранці, вдень та ввечері – без опадів.

У Міжгір’ї – уночі  4, вдень – 1 морозу. Майже весь день погода буде похмурою, лише ввечері небо проясниться. Вранці продовжиться нічний сніг, але ближче до середини дня він повинен закінчитися.

У Рахові буде уночі -5, вдень температура підніметься до -2 градусів. Похмура погода буде триматися не весь день – ввечері небо стане чистим та ясним. Нічний дрібний сніг вранці посилиться. У другій половині дня він почне стихати і ближче до вечора закінчиться.

30 грудня вшановується пам’ять пророка Данила і трьох юнаків Ананія, Азарія і Мисаїла. У народі говорили, що “Ананій грудень квапить”. Згідно зі спостереженнями наших пращурів, якщо у цей день був іній, то через неділю слід було чекати теплої погоди. У давнину була традиція у цю ніч палити великі вогнища і проговорювати: “Розжени, Вогонь, пітьму, полякай холоднечу…” Таким чином люди сподівались пом’якшити зиму, щоб морози послабшали.

zakarpatpost.net