Рік Собаки, або Чим ми маємо віддячити тваринам, що живуть поруч з нами

Так повелося, що в нашій країні стежать за тим, рік якої тварини настає.
 

От і зараз, напередодні року Собаки, люди очікують позитивного впливу на свою долю цієї, чи не найближчої до них тварини.

При цьому багато хто не зважає на те, що в повсякденному житті реальні собаки вже приносять нам користь.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Вони дарують любов та вірність; охороняють житло і рятують з-під завалів; шукають, ризикуючи життям, вибухівку та супроводжують незрячих; реабілітують хлопців після війни та адаптують до життя у соціумі дітей з аутизмом; та і просто щиро радіють тому, що ми є.

А от чи багато людей замислюються над тим, чим ми маємо віддячити тваринам, що мешкають поруч з нами на нашій спільній планеті?

На щастя часи, коли питаннями тварин опікувалися, як вважалося, виключно жінки глибоко пенсійного віку, минули.

В суспільстві з’явилося розуміння того, що тварини теж мають право на життя, що ставлення до тварин є маркером рівня моральності в цьому суспільстві.

Отже, люди мають взяти на себе відповідальність та створити гідні умови для комфортного співмешкання тварин та людей як в містах та селах, так і на планеті в цілому. І задля досягнення цієї мети люди почали об’єднуватися.

Впродовж 2017 року тільки до лав “Громадської ради зоозахисників Одеси” долучилися майже 50 нових членів.

Це як чоловіки, так і жінки, бізнесмени та юристи, дизайнер та психолог, домогосподарки та пенсіонери, моряки та економісти, студенти та викладачі, фотографи та представники інших професій.

Всі свої життєві та професійні навички ми покладаємо на те, щоб питання, пов’язані з тваринами, у Одесі вирішувалися швидко та цивілізовано, щоб тварини не створювали людям загроз, а самі не страждали від жорстокості людей.

Зоозахисний рух набирає обертів. І не тільки в Одесі, а й в Україні загалом.

До всеукраїнських досягнень треба найперше віднести ухвалення закону щодо  посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Аби привернути увагу до проблеми, та аби законопроект 5119-1 став законом, по всій країні було проведено 108 заходів.

Наразі ми маємо документ, який вже дав практичну можливість для притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами тих, хто не розуміє, що тварини теж відчувають біль, а знущання над ними – злочин.

В Одесі робота у цьому напрямку стала можлива  завдяки тому, що було знайдено та налагоджено механізм взаємодії активістів з поліцією, зі спеціалістами міського управління ветеринарної медицини та Державним НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м. Хлібодарське, розроблено алгоритм дій в конкретних ситуаціях.

Лише за півроку було заведено понад  десять карних справ, більша частина з яких має всі шанси бути завершеною обвинувальним вироком суду.

В той же час слід зазначити, що багато питань цієї сфери потребують вдосконалення та доопрацювання на законодавчому рівні.

У Верховній Раді на розгляді знаходяться зараз наступні три законопроекти, які мають на меті врегулювання питань, пов’язаних з тваринами. Таких, наприклад, як реєстрація тварин, що мають власників, порядок стерилізації, зобов’язання створення притулків для тварин тощо.

На жаль, жоден з них не є досконалим. З приводу цього “Громадська рада зоозахисників Одеси” провела низку зустрічей та обговорень з зоозахисниками міста, проаналізувала всі зауваження і пропозиції та підготувала і надала  письмові пропозиції авторам законопроектів.

Деякі з авторів включили нас до складу робочих груп, інші пообіцяли врахувати надані зауваження та пропозиції. Отже 2018 рік обіцяє бути насиченим.

Слід зауважити, що поява цих законопроектів та увага з боку народних депутатів – це результат ще однієї всеукраїнської акції “Всеукраїнського маршу за права тварин”, ініціатором якого була платформа UAnimals.

Вперше за всю історію зоозахисного руху тільки в Одесі на підтримку прав тварин вийшло більш 700 людей.

Під Універсалом – спільним всеукраїнським документом, що був переданий президенту та Верховній Раді, – тільки в Одесі  було зібрано 512 підписів! Така їх кількість свідчить про одне – це питання для одеситів є вкрай важливим.

На підтримку такої тенденції представники нашої організації започаткували проведення уроків доброти в школах міста. Приємно спостерігати, що дітки дуже жваво цікавляться питаннями захисту тварин. Маємо наміри продовжити цю роботу і в наступному році, оскільки пропаганда гуманності – це фундамент успіху.

Справжньою нашою перемогою стало визнання котів частиною екосистеми міста.

Сподіваємося, що це забезпечить пухнастим улюбленцям одеситів право зігріватися взимку у підвалах та на горищах, мати право на “житлову площу” у дворах і виконувати свою істотну функцію дератизації.

Хочеться підкреслити, що повсякденна робота могла би бути більш ефективною, якби в місті був створений справжній центр порятунку тварин, послугами та потужностями якого одесити могли би користатися 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Де була би швидка допомога та карантинний майданчик, де був би притулок постійного та притулок тимчасового утримання тварин, де б людям допомагали професійно та безкоштовно.

Це і є наша мрія.

Підводячи підсумки, з впевненістю можна зазначити, що “лёд тронулся”.

Все більше людей розуміють, що жити в злагоді з навколишнім світом набагато приємніше, ніж серед агресії та страждань.

Але попереду ще багато праці. І ми це усвідомлюємо.

Світлана Барсукова, голова ГО “Громадська рада зоозахисників Одеси”, спеціально для УП.Життя