У скільки закарпатцям обійшовся новорічний стіл: по-бідному, по-середньому і по-багатому

Продукти подорожчали за рік на 16%, а алкоголь – майже вполовину.

До Нового року залишилося кілька годин, і багато хто підраховує фінанси, необхідні для накриття святкової “галявини”.

Сегодня” також внесла свій внесок до цієї арифметики, прикинувши, скільки обійдуться три варіанти меню з основних страв, розрахованих на різний гаманець: від найскромнішого до досить об’ємистого.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Наш стіл розрахований на компанію з шести дорослих осіб: трьох чоловіків і трьох жінок, які не є вегетаріанцями і непитущими, коротше, середньостатистичних українців. Як видно з інфографіки, до кожного з меню увійшло шампанське, міцне спиртне, сік, незмінний олів’є, холодні і гарячі закуски.

__2018

Бюджетно

Відмінність рецепта олів’є тут насамперед в тому, що салат нарізаний з недорогої ковбаси і дієтичного майонезу. Шампанське ми взяли приготоване методом прискореної шампанізації, коньяк замінили на горілку.

Але навіть в цьому випадку вийшло дорожче приблизно на 20%, ніж рік тому, або на 180 грн. Ціни зросли насамперед через випивку, оскільки в грудні 2016 року приміром, пляшка дешевого шампанського коштувала 65 грн, а в грудні 2017-го – вже 85 грн (+30%), пляшка горілки, відповідно – 55 грн і 80 грн (+45%).

В межах річної інфляції на продукти (16%) підвищилися ціни на ковбасний сир, напівкопчену ковбасу 1 сорту, а ось ікра “для бідних” подорожчала всього на 12%, а рибні консерви – на 10%. Якщо влаштувати застілля в складчину, з кожного припаде до 155 грн, або 5% мінімальної зарплати.

Стандартно

До “середньостатистичного” салату олів’є ми поклали “варенку” вищого гатунку, жирний майонез, тому продукт виявився на 25% дорожче. Та й п’ятизірковий коньяк коштує вдвічі більше, ніж “біленька” (як і рік тому). Решту продуктів теж не з найдешевших. Особливо подорожчав твердий сир: якщо в грудні 2016 р. сир шестимісячної витримки українського виробництва можна було купити за 150 грн/кг, то тепер – не менше ніж за 220 (+46%), а сирокопчену або сиров’ялені ковбаси зі 100% вмістом м’яса, відповідно – за 200 і 250 грн (+25%).

Зросла в ціні і якісна червона ікра, теж приблизно наполовину. А ось гусятина досить доступна: 4-кілограмова тушка обійдеться на ринку в 320 грн, плюс яблука та інші спеції, це на 10-12% дорожче, ніж рік тому. Скидатися на стіл припаде до 483 грн.

“По-багатому”

Очевидно, що межі “розгуляю” розрахувати складно, тому ми зробили упор на найпоширеніші делікатеси: м’ясну нарізку, французький твердий сир, ікру вищого сорту і у великій кількості, які варто вжити під елітні спиртні напої на зразок шампанського відомої марки і коньяку багаторічної витримки. Наш моніторинг винних бутиків показав, що шампанське майже не подорожчало (+2%), а коньяк навіть подешевшав.

За словами продавця одного з бутиків Івана Шевцова, зниження цін на елітні напої викликано тим, що вони були серйозно переоцінені в колишні роки і не знаходили збуту. Решта делікатесів подорожчали, як роз’яснив нам директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, через зростання курсу долара. В результаті застілля обійдеться майже в 5 тис. грн на людину.

  • Що спробувати: устриці і сири

Як розповіла нам гендиректор компанії “Ресторанний консалтинг” Ольга Насонова, новорічне меню з року в рік змінюється мало: сирна та м’ясна нарізка, гаряче м’ясне блюдо, салати. Тим же, хто хоче на свята спробувати чогось незвичайного, радять кілька варіантів.

“З трендів цього року можна виділити зростання попиту на устриці, оскільки вони стали дешевше. Молюсків тепер багато вирощують в Україні, вони потрапляють на стіл гарантовано свіжими, – каже Насонова. – Затребувані домашні сири, як тверді, так і м’які, які готують на невеликих приватних сироварнях. Ще один писк кулінарної моди – крафтове пиво, приготоване на міні-заводиках”.

zakarpatpost.net