Комунальний шок: експерт розповіла про новації для споживачів у 2018-му

У 2018 році в Україні введуть абонплату за холодну та гарячу воду, опалення.

“Це європейська практика. Абонплата встановлюється, щоб перекрити несезонні провали по надходженням. Тому у тарифі відокремлюється частина абонплати — фіксований платіж. Головне, щоб абонплату розрахували справедливо.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Якщо ми говоримо про газову, то в Україні вона прив’язана до якоїсь ефемерної технічної потужності. А не до фактичних обсягів споживанні і витрат”, – розповіла Gazeta.ua член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

Експерт позитивно оцінила закон про житлово-комунальні послуги, який цього року прийняла Верховна Рада.

“Тепер українці усвідомлять, що нарешті стали господарями у власному будинку. А не залежить від монополіста, як було раніше. За законом лише від співвласників будинку залежатиме, кого вони оберуть в управителі. Які задачі перед ним поставлять, про яку зарплату домовляться”, – розповіла Марія Яковлєва.

З 1 січня 2019 року запровадять пеню за несвоєчасну сплату комунальних рахунків — 0,01% за кожен день прострочки.

“Якщо перерахувати на відсоткову ставку, то це 3,5% річних”, – додала експерт з енергоефективності.

9 листопада Верховна Рада ухвалила закон про житлово-комунальні послуги. Документ підтримали 262 народні депутати. Законом передбачається, що тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків коли вони є регульованими. У такому разі тарифи встановлюються державними органами або органами місцевого самоврядування.