Чому закарпатська вампірка, що жила в Невицькому замку, була гіршою за графа Дракулу?

Вона жила в Невицькому замку. Кажуть, що її привид досі блукає тутешніми лісами.
Від неї боялися, її ненавиділи, бо вона пила кров молодих невинних дівчат.

2 січня 1611 року в замку Битчанський Град почався суд над графинею Елізабет Баторі, звинуваченою у тортурах і масових вбивствах молодих дівчат. Її було засуджено до смертної кари. 20 суддів заслухали десятки свідків і причетних до справи, котрі повідомили про 37 відомих їм жертв та про щоденник Баторі, в який вона занотовувала тортури 650 жертв. Щоденник так і не був знайдений і суд зафіксував кількість убитих у 80 чоловік.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Елізабет Баторі народилася 1560 року в угорській заможній родині, серед її представників було чимало героїчних воїнів, шанованих священиків і великих правителів. Двоюрідний брат Елізабет – Стефан став володарем Трансільванії, а потім королем Польщі. Знатні сім’ї того періоду займалися кровозмішенням. Дядько Елізабет Баторі був чаклуном, тітка – відомою суворими садистськими схильностями. Рідний брат Елізабет перетворився в розпусника і алкоголіка. У сім’ї часто народжувалися божевільні і небезпечні безумці. В 15 років Елізабет видали заміж за 20-річного Ференца Надашді, представника іншого знатного угорського роду. Він зробив кар’єру в угорській армії. Елізабет народила п’ятьох дітей і 4 січня 1604 року овдовіла, пише gazeta.ua.

Елізабет Баторі проживала у Чахтицькому замку поблизу містечка Тренчин (нині – Словаччина). Згідно з легендою, Єлизавета Баторі одного разу вдарила свою служницю по обличчю. Кров з носа покоївки капнула на шкіру, і їй здалося, що шкіра помолоділа. Відтоді вона почала купатися у кам’яній ванні, наповненій кров’ю молодих дівчат. Елізабет запрошувала до замку юних і красивих дівчат, запевняючи їхніх батьків, що просто хоче навчити їх аристократичним манерам. Графиня замикала їх у підвалі і по-звірячому знущалася: підвішувала на гаки і різала ножицями, щоб зібрати якомога більше крові. На такі купання йшло багато невинних дівчат, а коли їх знекровлені трупи були знайдені, серед народу поширилися чутки про появу вампірів.

29 грудня 1610 року за наказом палатина Угорщини Дьордя Турзо були заарештовані графиня Баторі та четверо її слуг – годувальниця Ілона Йо, ключниця Доротея Шемтес, служниця Ката Бенечко та карлик Яной Уйварі. На території замку були знайдені одна вбита дівчина, одна замордована, але ще жива, і кілька замкнених у підвалі, а також скелети і рештки людських тіл.

За рішенням суду, слуг стратили, а сама графиня була поміщена в одну з кімнат Чахтицького замку. Її замурували, залишивши лише маленьке віконце для вентиляції і подавання їжі. 21 серпня 1614 року вона померла.

Ольга Васьків