Чи відомо Вам, скільки ужгородців отримують мінімальну, а скільки максимальну пенсію

Зараз у пенсійному законодавстві стільки змін, що не говорять про них хіба що ліниві. Новації розуміють далеко не всі, тим більше, що закони сформовані так, що пересічним бабусям та дідусям збагнути їхній зміст просто не під силу.

Утім, перед обіцяним підвищенням пенсій покращень чекали всі пенсіонери. Але задоволеними залишились далеко не всі, бо одні отримали надбавку і понад тисячу та більше гривень, а інші – всього у кілька, а то і кількадесят гривень, причому із числа тих, у кого стаж великий.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Тож гостем прес-центру газети «НЕДІЛЯ» є начальник головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області Анастасія ПЕНТЕК. Вона розповіла читачам газети «Наш Ужгород» про мінімальні і максимальні пенсії, надбавки та відрахування з грошових виплат.

– Анастасіє Юріївно, скільки на Закарпатті пенсіонерів? Скільки в трьох найбільших містах області – Ужгороді, Мукачеві та Хусті?

– На сьогодні в області зареєстровано понад 270 тисяч пенсіонерів. В місті Ужгород – 26472, у Мукачеві – 18543, у Хусті – 7447 пенсіонерів.

Разом з тим, хочу зазначити, що з кожним роком погіршується співвідношення працюючих і пенсіонерів, отже, зростає навантаження на Пенсійний фонд. Якщо у 2005 році в області нараховувалось близько 300 тисяч працюючих, які сплачували внески у Пенсійний фонд, і, так би мовити, утримували пенсіонерів, то на сьогодні працюючих осіб близько 196 тисяч. Статистика далеко не втішна: в нашому краї на одного працюючого припадає в середньому півтора, а в деяких районах навіть двоє пенсіонерів.

– Скільки закарпатців отримують мінімальну пенсію?

Мінімальна пенсія для працюючих – 1 тисяча 373 гривні, для непрацюючих пенсіонерів – 1 тисяча 452 гривні. Загалом же по області мінімальну пенсію отримують 35 тисяч 853 особи (в Ужгороді – 2128, у Мукачеві – 1678, у Хусті – 839 таких пенсіонерів).

– А максимальну?

– На сьогодні максимальний розмір пенсії обмежений до 10 тисяч 740 гривень.  В основному найвищі пенсії отримують судді, прокурори та народні депутати, а також шахтарі, працівники газотранспортної системи, будівельники – одним словом, ті, в кого були висока заробітна плата і великий стаж роботи. Такі пенсії в нас нараховуються 338 закарпатцям. Найбільше серед них ужгородців – 142 осіб, у Мукачеві їх 32, а в Хусті – всього семеро.

– Наскільки, максимально і мінімально, закарпатцям підвищили пенсії? Як це можна пояснити?

– Перераховано пенсії по області 246 тисячам (це 91,2 відсотка) пенсіонерів на загальну суму понад 88,4 мільйона гривень. Середній розмір підвищення на одну особу становить 359 гривень.

В Ужгороді підвищені пенсії отримали 23,3 тисячі (88,1%) осіб,  у Мукачеві – 16,7 тисячі (90%), у Хусті – 6,9 тисячі (92,3%) пенсіонерів.

На жаль, не всі порадувались, отримавши нові пенсії. Це правда. Серед таких – багато пенсіонерів, котрі мають величезний – по 40-50 років – стаж, але отримували невелику зарплатню. А показники величини зарплати і стажу, повторюся, ключові в нарахуванні розміру пенсії. В цю категорію пенсіонерів потрапили бюджетники – ті ж колишні лікарі, медсестри, санітарки, вчителі, а також колгоспники та інші. Хочу трохи обнадіяти цю категорію пенсіонерів: в уряді розглядають можливість підвищення їм пенсій. Будемо сподіватись.

– Кажуть, що в районах не відмінили відрахування з пенсій працюючих пенсіонерів. Чи це так?

– Ні, такого не може бути – це всього-на-всього чутки. Новим законом відмінено норму, яка передбачала лише 85 відсотків виплати пенсій працюючим пенсіонерам. До слова, працюючих пенсіонерів на Закарпатті зараз понад 43 тисячі, з них в Ужгороді проживають 7674, у  Мукачеві – 4191, у Хусті –1557.

Марина АЛДОН, газета «Наш Ужгород» ексклюзивно для zakarpatpost.net