В Ужгороді досі цвіте чар-квітка, якою прикрашали замки

Цієї зими природа й не думає засинати.

Раніше zakarpatpost.net писав про те, що в області розквітли підсніжники, квітує верес,  зеленіє лобода та каштан.

А ще – в Ужгороді продовжує цвіти календула.

Журналіст газети «Наш Ужгород» зробив дивовижні фото рослини, яку не скорили погодні умови.

Де ще років 6-7 тому на Закарпатті можна було побачити на початку січня квіти? Таке траплялося тільки на Південному березі Криму або в ботанічних садах.

А тепер біля одного з ужгородських будинків рясно цвіте календула. Хоч рослинку вже не раз засипало снігом, хоч у місті були морози, її бутони залишаються свіжими.

Цікаво, що здавен  цій унікальній рослині приписували чудодійні властивості.

Зокрема, давні слов’яни вірили, що якщо незаміжня дівчина знайде відбиток ступні улюбленого в землі, перекладе її в вазон і посіє там календулу, то їх любов буде вічною. А от жителі стародавнього Риму звернули увану на те, що квітка розпускається зі сходом сонця, а як тільки стемніє, пелюстки закриваються, тим самим оповіщаючи людей про настання сутінок. Рослина також була улюбленою квіткою французьких королев, нею прикрашали замки.

Сучасні закарпатці люблять садити цю рослину на городах, оскільки вона виділяє отруту  від колорадських жуків.

Календулу називають іще нагідками. Вона наділена лікарськими властивостями. Крім того, що квітка злілює багато хвороб, її застосовують іще і в косметології. Наприклад, мазь на основі нагідок здатна очистити і звузити пори, а також зменшити виділення шкірного сала.

Тож, напевно, через ряд таких дивовижних особливостей календула витримує і екстремальні погодні умови та цвіте навіть посеред зими.

zakarpatpost.net