Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 січня

День на Закарпатті пройшов у передріздвяних приготуваннях.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Відома закарпатська співачка Мирослава КОПИНЕЦЬсолістка  Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та колективу «Різдво по-ужгородськи» у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» поділилася з читачами zakarpatpost.net думками про закарпатське Різдво, спогадами про дитинство та враженнями про сучасні коляди в Ужгород.

«Найбільше мені подобається «Дивная новина». Вона особливо світла й ніжна – як мелодійно, так і змістовно. У ній йдеться про пречисту Марію, яка народила Сина Божого не в царській палаті, але він став Месією і Царем, який врятував людство. Я просто підношуся в небо, коли слухаю цю колядку»,- наголосила вона.

Від Нового року минуло лише кілька днів, а ялинки в Ужгороді вже почали викидати. Чому ж закарпатцям так швидко набрид символ зимових свят, адже їх попере дуже багато. Незрозуміло, для чого такий поспіх і для чого тоді взагалі було купувати ялинку, аби поставити її в оселі всього на одну ніч? Скільки ж тисяч хвойних насаджень гублять щороку перед Новим роком?! Скільки вбивають ялинок  заради такої короткочасної втіхи!

На Різдво існує чимало різних прикмет. Звичайно, зараз у них вірить мало хто, але колись наші пращури уважно стежили за погодою, природними явищами і дотримувалися правил що можна робити, а що ні. Ми зібрали основні із них.

Сьогодні Ужгород сколихнула трагічна завіска. Загорілася шістнадцятиповерхівка на проспекті Свободи . Пожежа почалася сьогодні після 9-ої ранку, на місці зараз – 4 машини рятувальників. Осередком загорання став дах будинку.

Голова Закарпатської ОДА переконаний, що в Києві недооцінюють і недофінансовують Закарпаття, а децентралізація на наш край вплинула негативно.

«У нас обласні витрати на медичну та освітню сфери закладені на рівні 409 млн грн, що створює дефіцит. Нам в Києві говорять – оптимізуйте установи освіти, лікарні та поліклініки. Як оптимізувати? Населення стабільне, порожніх шкіл немає»,- зазначив він.

В Ужгороді нині трапилось диво. На скандальній площі Поштовій  бруківкою з’єднано тротуари біля Укртелекому. Цей відрізок раніше був весь у піску і пройти 20-30 метрів у напрямку Корятовича від Поштової пішоходи не могли, аби не загрузнути взуттям у калюжі чи пісок.

Зараз нове покриття має гарний вигляд. Саме такою повинна бути вся площа.

На площі Георгія Кірпи в Ужгороді вже працюють нові ліхтарі вуличного освітлення на зроблених у ході реконструкції колах для розвантаження транспортного руху. Крім того,  транспортні кола оглянули спеціалісти щодо майбутнього озеленення, проект якого, що саме і як висадити, розробляється. Залишки матеріалів, які використовувалися в ході реконструкції, вже прибрали і вивезли. Продовжується підготовка до завершення робіт на проїжджій частині, до яких візьмуться за сприятливої погоди.

zakarpatpost.net