Священик розповів, чому зараз у церквах немає екзорцистів

Чи не кожен бетлегем у нашому краї крім діда, ангелів та пастухів супроводжує чорт. Чому саме нечиста сила і чому її так охоче впускають до осель наші земляки? І не лише до будинків, але й до церков! Більше того, їм навіть платять гроші, пише газета «НЕДІЛЯ».

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Рогатий присутній у вертепних дійствах не лише закарпатців, він супроводжує колядників по всій Україні. А на римо-католицьке свято Мікулаша він разом зі святим Миколаєм іде до малюків і неслухняним дарує прутики.

Церква до таких невинних витівок ставиться позитивно, хоча радить від справжнього диявола захищатися молитвою і добрими справами. Священики також не заперечують, що нечиста сила не лише існує, а навіть може вселятися в людину.

«Раніше в церкві був спеціальний чин – екзорцисти, які мали від Бога особливу благодать молитися про визволення людини від нечистих духів або від наслідків їхніх справ. Однак з часом таке служіння перестало існувати – Бог зробив його доступним всім єпископам і священикам, які чесно та віддано звершують своє служіння. Кожне з Таїнств Церкви є водночас і молитвою проти злих сил, при цьому засилаючи Божу благодать на людину. Жодного особливого чину в сучасній Церкві проти вроків, пристрітів чи ще якихось бісівських чарів правдивими служителями не практикується. За свідченням професора Осіпова, навіть у давнину, коли ще існував чин екзорцистів, жодних спеціальних молитов або обрядів вони не мали. Їхні служби були простим читанням псалмів чи загальновідомих молитов, зокрема Господньої молитви – «Отче наш» або Молитви Ісусової», – каже протоієрей Євген Заплетнюк.

Утім зимові свята у наших земляків часто пов’язані не лише з вірою у світлі і темні сили, не лише з колядою та щедрівками, але й різними магічними діями. Навіть у сучасному світі чи не в кожному селі є жінки (деколи навіть чоловіки), які називають себе ворожками.

zakarpatpost.net