Різдвяне послання Високопреосвященійшого Марка, Митрополита Хустського і Виноградівського

«Велика благочестя тайна: Бог явився у плоті» (1 Тим. 3: 16).

Возлюблені у Господі боголюбиві отці, всечесне чернецтво, чесні іноки та інокині, дорогі брати і сестри!

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Христос рождається!

У ці святкові дні наша радість знову поєднується із радістю на небі, а наша хвала Богу підноситься разом із похвалою ангелів. «Слава у вишніх Богові і на землі мир, в людях благовоління! (Лк. 2:14) Бог «благоволив» народитися серед людей, щоб людям дати нагоду перебувати з Богом навічно!

Спаситель приходить у світ, який Йому потрібно спасти ціною свого життя, як дитя, щоб не відрізнятися від нас по плоті ні в чому. Смирення Божого Сина проявляється ще і в тому, що Його народження проходить без усякої світської слави та широкого розголосу. Тільки смиренні пастухи та небесні ангели дивуються в цю святу ніч.

Як пише апостол Павло, явлення Бога у плоті – це велика благочестя тайна (1 Тим. 3:16). Розумом осягнути воплощення Бога неможливо! До цієї тайни «благочестя» можна наблизитися тільки маючи подячне та любляче серце, наповнене смиренням!

У день народження Христа – як про це співали ангели – у цей світ прийшов мир. Мир, який приносить нам Богомладенець, дається не через рукописні мирні договори з умовами та наслідками, а як дар невимовної до нас Божої любові. Ми відчуваємо цей мир тільки коли єднаємося з Господом. Вся суєта світу перестає хвилювати наші серця тоді і тільки тоді, коли у нашому серці ми знаходимо місце для народженого заради нашого спасіння Месії Христа.

Свідченням благодатного відновлення духа, яке також дарує Господь, є благі справи у ім’я Господа. У минулому році з Божої милості у Хустській єпархії були освячені нові храми, поставлені нові священнослужителі, багато людей навернулося на шлях спасіння та відкрилися Господу, проводилися заходи, спрямовані на доступність Церкви для бажаючих. Це також чудо, адже у наш час у світському житті більше уваги надається політичним та економічним інтересам. Але відданість Господу наших людей також помітна! Ці богоугодні справи і є нашими дарунками новонародженому Христу, які ми разом із волхвами покладаємо до ніг Богомладенця як подяку за можливість відчувати Його у наших серцях.

Ваші Високопреподобія боголюбиві отці, всечесне чернецтво, чесні іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Щиро вітаю Вас із Різдвом Господа і Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа! Радість про народження Месії не має кінця, а вдячність за Божу любов до нас нехай передається нами з покоління у покоління! Підносячи хвалу Спасителю у ці святі дні, нам потрібно пам’ятати про приклад смирення, який ми отримали від самого Сина Божого. Ми знаємо, що слідувати Богу потрібно у всьому, адже кожен, хто з послухом і смиренням приступить до Господа нашого Іісуса Христа, вже ніколи не побажає розлучитися з Ним!

Христос рождається! Славімо Його!

МАРК МИТРОПОЛИТ ХУСТСЬКИЙ І ВИНОГРАДІВСЬКИЙ

zakarpatpost.net