Чому Москаль виступає проти децентралізації на Закарпатті?

Свої погляди на процес децентралізації  голова Закарпатської ОДА ніколи не приховував.

Більше того, закарпатці багато говорили, що він гальмує об’єднання громад.

Отже думки з приводу цього Геннадій Москаль озвучив під час інтерв’ю журналу «Новое время».

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

– Як область відчула на собі реформу децентралізації, яка задумувалася як перерозподіл бюджетних коштів в регіони, щоб ті насолоджувалися бюджетним профіцитом?

– Який там профіцит! Давайте заберемо дотації, субсидії, субвенції – і ми залишаємося збитковою галуззю. Ми на 76% живемо за рахунок державного бюджету. На нас децентралізація вплинула негативно. Яку б децентралізацію ми не проводили, власні доходи обласного бюджету Закарпаття більше 5 млрд грн не можуть бути ну ніяк. Це в Києві щось погано порахували. При цьому об’єднання територіальних громад веде до розвалу районних бюджетів.

Ось в сусідній Румунії немає районів. Їх скасував ще Микола Чаушеску. Всі села там підкоряються безпосередньо області. Але Румунія значно менша за Україну, тому там така реформа запрацювала. А в нас як така величезна кількість сіл в таких великих областях, як Дніпропетровська, Харківська, Одеська буде підпорядковуватися обласним центрам.

Тепер виходить, що податки фізичних осіб все більше осідають в бюджетах територіальних громад, а не райцентрів. Але на Закарпатті територіальні громади не створили жодного робочого місця. Вони чекають подачок з Києва, які з кожним роком стають все меншими. У нас 63% населення живе в селах, в той час як середній показник по країні – 30%. Куди ще їх об’єднувати? Я перспектив для Закарпаття в об’єднанні територіальних громад не бачу. У ситуації, коли на чотири села є аж один підприємець і ніякої промисловості, децентралізація не працює.

У нас обласні витрати на медичну та освітню сфери закладені на рівні 409 млн грн, що створює дефіцит. Нам в Києві говорять – оптимізуйте установи освіти, лікарні та поліклініки. Як оптимізувати? Населення стабільне, порожніх шкіл немає.

zakarpatpost.net