Різдвяне послання Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірникам Української Православної Церкви Мукачівської єпархії.

Христос Рождається! Славімо Його!

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Возлюблені о Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесне чернецтво, іноки та інокині, боголюбиві вірники! Вітаю всіх Вас з великою і спасительною подією – Різдвом Христа Спасителя!

«Великою благочестя тайною» називає свята Церква воплощення Бога Слова. Парадокс події полягає в тому, що Бог став людиною, і ми через Нього «обожились» і стали «причасниками Божого єства» (2 Петр. 1, 4). Син Божий сходить на землю і стає Сином Людським через любов до творіння та роду людського (Ін. 3, 16), він приходить, щоб преобразити нас, дарувати нам життя вічне. «Чудо (Різдва), – говорить святитель Іоанн Златоуст, – дивує мене. Ветхий днями (Дан. 7, 9) зробився Дитям; Той, Хто сидить на престолі високому і піднесеному (Іс. 6, 1), покладається в яслах; …безтілесний є в людських руках; Той, Хто розриває узи гріха, повивається пеленами, – бо Він так хоче. Він хоче безчестя обернути на честь, безславність одягнути у славу, у приниженні показати образ доброчесності. Тому Він приймає моє тіло, щоб я вмістив Його…» (Слово на Різдво Спасителя нашого Іісуса Христа).

В Різдві Бога на Землі реалізується найвища мета відносин Неба і Землі – це реставрація миру між ними. Втрачений в часі мир пропонується нам знову. Нам дається не ілюзія, а саме Джерело миру – Христос! Наше завдання скористатися цієї пропозицією жити нею. Головною ж умовою для реалізації цього миру в нас є наше бажання стати іншими. Різдво через пророка закликає нас «перекувати свої мечі на орала, списи свої на серпи і більше не вчитися воювати» (Іс. 2, 4).

Господь судив нам жити в дуже відповідальний час. Час, коли в соціумі триває тенденція до моральної інволюції. Сьогодення – це з одного боку відкриті храми, це – благодатний час для відродження віри, з іншого – це тривога. Адже ми стоїмо перед викликами, які ставить перед нами нинішній світ. Глобалізована людина забула, що Бог Своїм народженням віддав нам перемогу над світом. Це – перемога миру Божого над злом. Перемога, якою ми повинні дорожити. Але, нині миру Христового в нас – мало. Миру, який немає злоби, ненависті, роздратування, миру внутрішнього, що є ідеалом людини. Де ж тоді подівся мир який оспівували ангели під час Різдва? Відповідь проста: допоки не буде в душах людей того миру, який приніс на землю Бог, не може бути в людях благовоління і мир Божий. Отже, головна умова життя Його миру в нас – це наше стремління до прийняття і життя Його миром, а не своїм, земним, жорстоким і людським. Мир Божий – це унікальна альтернатива аморальності, розбещеності та  зла. Плекаймо його в собі!

Минулий 2017 рік – був роком милості Божої до нас! Ми, дякуємо Богові за Його благодіяння і любов до нас! Ми з молитвою і надією дивимось у наступний 2018-й рік. В минулому році спільними зусиллями священства, чернецтва та боголюбивих вірян нам вдалося впровадити в життя багато добра та ідейних задумів. Вдало були проведені місіонерські, молодіжні та духовно-просвітницькі проекти. Динамічно розвивається співпраця з наукою та медіа. Минулого року тисячі наших вірян відвідали святі місця України та світу. На вищому місіонерсько-пастирському рівні були проведені літні, дитячі, оздоровчо-спортивні табори. Клірики нашої єпархії брали участь в різноманітних потужних міжнародних наукових та практичних семінарах, конференціях, тощо.

З великою надією молимося і проти війни на Сході нашої держави. Закликаю всіх Вас посилити свою молитву за мир в нашій Українській землі, адже найбільша перемога у війні – це перемога без жертв. Тому спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його Єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі. Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим унаслідок військових дій проти нашої держави.

Возлюблені! Я знову і знову сердечно вітаю вас з великим святом Різдва Бога Христового! «Радійте, удосконалюйтесь, утішайтеся, будьте однодумні, майте мир, – і Бог любові та миру буде з вами!» (2 Кор. 13, 11).

Христос Рождається! Славімо Його!

ФЕОДОР, архієпископ Мукачівський і Ужгородський

zakarpatpost.net