Як закарпатці різдвяним бограчем вінничан годували

У Вінниці набирає обертів різдвяна ярмарка. Вінницькі підприємці влаштували вуличну кухню. Пропонують запашний шашлик, юшку з червоної риби, чай, каву, глінтвейн, для зігріву.

За день лише в одному новорічному будинку продають 10 казанків теплого глінтвейну.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

“Продаємо узвар, чай. Але найбільше ходовий глінтвейн. Ярмарка працює з 12-ї дня і до 8-ї вечора. За цей час спродуємо до 10 казанків”, – говорить Gazeta.ua продавець Віталій Пронін.

Традиційний глінтвейн та яблучно-вишневий продає по 25-40 гривень за стакан.

“Найбільше беруть під вечір. Люди вертаються з роботи. Щоб не вечеряти вдома, їдять у нас. Купляють шашлики. Їх продаємо по 40 гривень за 100 грам. Таку ціну встановили по всій ярмарці”, – додає Віталій.

Втім за 10 метрів 100 грамів шашлику пропонують за 35 гривень.

“Шашлик готуємо з любов’ю. М’ясо маринуємо за особливим рецептом. А яка у нас смачна запашна юшка. З червоної рибки. Стаканчик коштує 25 гривень”, – припрошує перехожих Ірина Черкашина. Торгує на ярмарці 5 рік.

Поряд готують Бограч по-закарпатськи. За порцію м’ясного гуляшу просять 45 гривень. Подають у стаканах.

“На ярмарці я єдиний, хто готує Бограч. Спеціально на Закарпаття пройшов майстер-клас. Страва мліє довго, 6 годин, але воно того варте, – каже шеф-повар заміського ресторану “Сказка” Євген Загороднюк. Карамелізує цибулю. Ріже на шматки свинину, телятину, баранину, свинячу рульку, бекон. Готує болгарський перець, моркву, картоплю, помідори без шкірки та часник. – Бограч дуже ситний. Якщо в час дня він уже готовий, то до 9-ти вечора його розхапують. З казана виходить 40 порцій. Перед цим готував рибну юшку. То майже весь казан вилив. Її варять на кожному повороті. Люди не їдять. Юшкою перехожих вже не здивуєш”.

Відвідувачів ярмарки досить не багато. Більшість збираються під вечір ближче до закриття ярмарку. Навпроти вуличної кухні продають новорічні сувеніри, вироби з вовни, які привозять із Закарпаття. Шкарпетки з новорічною тематикою продають від 70 до 120 гривень.

zakarpatpost.net