На Закарпатті готується цікавий підручник з історії рідного краю

Роман ОФІЦИНСЬКИЙ – доктор історичних наук, професор, колишній проректор, а нині завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету, автор багатьох наукових, науково-популярних, навчальних і літературно-художніх видань.

У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» під час «Недільних бесід» він розповів читачам газети «Наш Ужгород» про вивчення історії у школах та причини того, чому дітям не цікаво слухати нудні розповіді про минуле.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Надзвичайно важливе питання. Діти в школах вчать всесвітню історію та історію України, але при цьому їм більше відомо про те, що відбувалося десь у Стародавньому Римі, ніж у власному місті. Як можна цю прогалину заповнити? Крім того, наша історія нерідко подається в підручниках у нецікавому вигляді.

Ми з колегами над цим міркували і вирішили підготувати підручник з історії Закарпаття для загальноосвітніх шкіл. Спробуємо відповісти на актуальні питання і запропонувати якісне видання. Прагнемо хоча б частково виправити ситуацію, коли в обігу ряд невдалих підручників. Про це можна безкінечно говорити, але хто напише краще? Ми внесемо свою лепту, оскільки в шкільному курсі історії України відведені години для вивчення минулого рідного краю. До речі, підручник – це найвищий пілотаж в освітній та науковій діяльності. Його складніше написати, ніж будь-який художній твір чи науковий грос-бух. На підручниках формуються покоління. Це відповідальна місія. Працюємо вже третій рік, залишилося роботи на рік-півтора.

zakarpatpost.net