Мандрівка Карпатами. ТОП-15 вражаючих гірських озер

Україна багата на мальовничі водойми. Та чи не найгарніші українські озера знаходяться там, де ближче до неба – в Карпатах, поєднуючи в собі красу навколишніх гір та недоторкану чистоту природи.

Сьогодні ви прочитаєте про 15 найцікавіших озер, які потрібно відвідати в українських горах, пише igotoworld.com.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

1. Синевир

Це найбільше та найвідвідуваніше озеро в Карпатах. На його березі побачите пам’ятник «Синь і Вир», присвячений трагічному коханню, в результаті якого нібито й виникло це озеро. Цікаво, що скульптура стояла колись на острівці, проте рівень води в озері Синевир різко впав, і тепер пам’ятка розташовується на півострові.

Однак посеред водойми з’явився ще один невеличкий острівець, на якому місцеві розмістили прапор України. За невелику плату до острівця можна прокататися на плоту. Купатися в озері, глибина якого сягає 22 м, заборонено. Територія навколо прибрана, є альтанки та сувенірний ринок.

Автор фото: Eugene Naryvsky.

Як дістатися до Синевиру: найкраще добиратися власним транспортом або на таксі через районний центр Міжгір’я до села Синевирська Поляна, неподалік якого знаходиться озеро. Пройшовши КПП, потрібно подолати ще 1,5 км вгору, звідки відкриється чудовий вид на озеро. Інший варіант: можна пройти піший маршрут через село Лопушне, який займає приблизно 9 км. Багато мандрівників записуються на організовану туристичну поїздку.

2. Озеро Озірце

Його ще називають Дике озеро, бо заховалося воно серед густих лісів біля підніжжя гори Ґропа на території Національного природного парку «Синевир». Воно займає площу трошки більше гектара, а глибина сягає 10 м. Дике озеро унікальне тим, що посередині є плавучий острівок. Це ніби подушка з буро-червоних мохів, на якій ростуть журавлина та навіть невеликі смерічки. Поступово озеро перетворюється у верхове болото. Проте вода чиста й прозора, в ній плавають рибки. Узимку Озірце замерзає.

Джерело фото: commons.wikimedia.org, автор – Tanya Troyan.

Як дістатися: до Дикого озера веде трикілометрова екологічна стежка «Гребля – Озірце», початок якої ви побачите біля Музею лісу і сплаву, що неподалік села Синевир. До села можна доїхати по трасі через Воловець та Міжгір’я.

Найбільші озера Чорногори

Виявляється, на найвищому гірському хребті України розташовані зо три десятки невеликих озер. Деякі з них навіть не нанесені на карти, заховані серед густих заростей альпійської сосни. Інші мають надзвичайно поетичні назви: Брескул, Чугайстрів, Нявчин перстень, Веснянки, Заховане, Туманне. Через суворі умови риба в них не виживає, однак тут водяться червонокнижні жабки, карпатські та альпійські тритони, а також мікроскопічні рачки. На жаль, ця неповторна природа через вплив людини та глобальне потепління знаходиться під загрозою зникнення. Але сучасні туристи ще мають шанс побачити ці високогірні льодовикові водойми.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

3. Несамовите

Одне з найвідоміших карпатських озер, що притягує мандрівників романтичними легендами. Несамовите знаходиться на Чорногірському хребті поміж схил гір Туркул та Шпиці на висоті 1750 м. Гуцульські легенди говорять, що саме Несамовите творить погоду на Чорногорі. Колись тут ніби-то втопилася дівчина, яка дуже гнівається і здіймає негоду, якщо хтось порушує воду в озері. За іншими переказами, у воді живуть неприкаяні душі, які вночі танцюють довкола і можуть затягнути на дно необачних мандрівників. Однак туристи не бояться ночувати біля озера і навіть купатися, хоч це й заборонено. Взимку озеро Несамовите замерзає, оскільки його глибина не сягає й двох метрів.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

Як дістатися до озера: ви обов’язково завітаєте на Несамовите під час походу Чорногірським хребтом. Або ж можна влаштувати одноденну мандрівку від турбази «Заросляк». Підйом займе понад три години. Не забудьте про добре взуття, адже Несамовите лежить у болотистій улоговині.

4. Бребенескул 

Найвище озеро в Україні розташувалося на дні льодовикового кару біля однойменної вершини на висоті 1801 м. Цю неповторну місцину неодмінно треба відвідати під час походу по Чорногірському хребту, адже вона входить до списку найвидатніших природних пам’яток Карпат. Ще одна риса озера Бребенескул – біля нього завжди страшенно холодно. Навіть на початку червня тут може лежати сніг. А температура води не буває більша за 15 градусів, тому купаються в ньому лише найбільші відчайдухи. Проте розкішні краєвиди та яскраві враження вам гарантовані.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

Як дістатися: до озера Бребенескул дійти за один день майже неможливо. Тому краще заплануйте собі похід з ночівлею в наметі на три або чотири дні, щоб побачити усі дива Чорногори. Варіантів підйому до Бребенескула є багато: із Заросляка, із Дземброні, із села Видричка або з Лугів.

5. Озеро Марічейка

Марічейка вирізняється серед озер Чорногори тим, що лежить серед густого смерекового лісу у давній льодовиковій улоговині неподалік гори Шурин-Гропа на висоті 1510 м. Воно досить мілке, поросле осокою. Проте озеро велике за площею, а вода в ньому чиста й холодна. А коли побачите, як по воді Марічейки розходяться кола, то знайте що це не риба, а б’ють потужні карпатські джерела, які наповнюють озеро. Гуцули розкажуть вам чимало легенд про дівчину Марічку, на честь якої названо озеро, а ліс навколо – Дівочим.

Джерело фото: karpaty.life.

Як дістатися: найкраще відвідати озеро Марічейку на маршруті від села Шибене на Піп Іван Чорногірський, або спускаючись з Чорногори. Із собою потрібно мати документи, щоб пройти КПП біля села Шибене, до якого їздить славетний гуцульський автобус Коломия – Буркут. Звісно, найзручніше буде дістатися власним авто.

Озера Свидовця

Свидовецький хребет ще називають країною трав та озер, що вирізняється своєю незвичайною красою серед інших Карпатських масивів. Озера Свидовця ховаються в давніх льодовикових карах, де інколи до літа лежить сніг. Хоча водойми неглибокі, їх чиста вода приваблює численні отари овець і табуни коней. Завдяки зручному транспортному сполученню на Свидовці відпочиває дуже багато туристів. Багато з них приїжджає на мотоциклах та позашляховиках, навіть не задумуючись, нищать природу, хоча ця територія належить до Карпатського біосферного заповідника.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

6. Озеро Івор

Івор, або ж Драгобратське − невелике, але красиве озерце, яке лежить у долині гір Близниця й Жандарми. Хоча його розміри не перевищують 50 м у довжину, а глибина – не більше ніж 1,5 м, Івор приваблює мандрівників захопливими краєвидами та романтичною легендою. Адже розповідають, що воно з’явилося зі сліз гордої гуцулки, яка послала закоханих у неї хлопців шукати едельвейс, а ті загинули, зірвавшись зі скель.

Порада: краще не заходити до озера за вітряної погоди, і тим більше не ночувати тут, оскільки навколо Івора камениста місцевість утворює котлован, де швидкість вітру сильно зростає. Перепад висот складає 250 метрів.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

Як добратися: гарний вид на озеро Івор відкриється з гір Жандарми або Близниця. Тому ви обов’язково побачите його під час походу Свидовецьким хребтом. Якщо ж серйозні турпоходи – це не ваше, то можете прогулятися сюди від Драгобрата. Дорога на Івор йде траверсом від лижних підйомників у напрямку Жандармів.

7. Ворожеска

Високогірне льодовикове озерце, що складається з двох невеличких частин. Легенда пов’язує його походження – вгадайте з чим – так, з трагічним коханням. Ворожеска досить глибоке озеро – до 4,5 м. І кажуть, що в ньому потонули два брати, які змагалися за кохання до дівчини Марічки. А згорьована мати назвала це озеро Ворожим, або ж Ворожескою. Щороку озеро живиться з великого сніжника під горою. Проте через глобальні зміни клімату існування таких унікальних місць під загрозою. Тому мандрівники поспішають сюди, щоб помилуватися водоймою, барвистими полонинами, що її оточують, та овечками, що приходять сюди на водопій.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

Як дістатися до озера Ворожеска: біля цієї водойми проходять майже всі маршрути Свидовецького хребта. Найближчий населений пункт – село Чорна Тиса, неподалік Ясіні, звідки треба підніматися близько 5 км. До місця старту можна добратися маршруткою з Івано-Франківська або власним транспортом.

8. Догяска, або Морське око

Інша назва озера Герешаска. Це одне з найбільших високогірних озер, довжина якого становить 125 м, ширина – 110 м. Обмежене широким моренним валом, збирає чималу кількість талих вод. Щоб озеро не обміліло, 2012 року за допомогою трактора створили штучну дамбу. Як порівняти з іншими озерами, Догяска досить мутне і неглибоке, всього до 1,2 м, а вода завжди холодна. В ній живуть мікроскопічні рачки, п’явки та пуголовки. Та це все не спиняє туристів – на озері завжди багато відпочивальників.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

Як дістатися до озера Догяска: дуже часто сюди приїжджають з курорту «Драгобрат» на позашляховиках або квадроциклах. Можете організувати сюди велосипедну мандрівку. У місцевих також можна замовити кінну прогулянку на Свидовецькі озера.

9. Апшинець

Його ще називають Трояска, розташоване поблизу однойменної вершини Трояска на висоті 1487 м. Завдяки чистій воді озеро проглядається на всю глибину майже до 3,5 метрів. А навколо відкривається мальовничий краєвид на долину Чорної Тиси. Тут не так людно, як біля Герешаски, тому дуже зручно ставати на ночівлю. Крім того, неподалік починається ліс із дровами, що для Свидовця рідкісне явище.

Автор фото: Маріанна Іваненко.

До речі, хребет між озерами Апшинець та Догяска − це туристичне перехрестя, де розходяться маршрути в бік Рахова, Усть-Чорної, Чорної Тиси та Квасів. Можете обрати варіант, який вам найбільше до вподоби. Більшість туристів піднімаються через полонину Татул від Чорної Тиси або Драгобрата.

10. Росохан та озера Аршиці

Аршиця – це каменистий хребет у Ґорґанах, порослий густим лісом та жерепом. Навдивовижу, в цих диких лісах ховається не менше озер, ніж на Свидовці. Однак дістатися до них нелегко. Про це свідчать таємничі назви: озеро Скит, Убите, Забуте, Лужки. Озеро Росохан – найбільше серед аршицьких озер, розташоване на південному схилі хребта на висоті 1120 м. Озеро чомусь плутають із Ґрофецьким ставом, який насправді набагато менший, ніж Росохан, та й знаходиться нижче, а на літо став перетворюється на заросле болітце. Росохан – це велике озеро зі стрімкими берегами та настільки чистою водою, що видно кожен камінець на дні. Кажуть, що воно утворилося через падіння величезного метеорита або ж через зсув скельної породи.

Джерело фото: propohody.com.

Цікавий факт: хоча воду можна пити, в ній не водиться ніяка живність. Жодна спроба розвести тут рибу не вдалася.

Як дістатись: до Мислівки або до Осмолоди доїдьте на автобусі або краще власним транспортом. З боку Осмолоди від лісництва Мшана до озера Росохан близько 7 км. Якщо ж ви не проти кількаденного походу дикими місцями й хочете побачити більше озер, то рушайте з Мислівки: із села до озера 28 км.

11. Мертве озеро

Інші назви – Журавлине озеро, бо навколо росте багато журавлини, або Чорне, бо його вода справді темного кольору. Знаходиться в Сколівських Бескидах. В його темному плесі відбивається густий смерековий та осиковий ліс. Озеро таки справді Мертве – у ньому не можуть вижити ніякі істоти, оскільки у воді багато сірководню, а з чорної води постійно піднімаються бульбашки. Ще одна цікавинка – плавучий острівець посеред водойми. І хоча вам не запропонують покататись озером на скутері чи катамарані, та й купатись у ньому самі не захочете, ви неодмінно запам’ятаєте це місце.

Автор фото: Валентина Іващенко.

Як дістатися: від вокзалу міста Сколе до Мертвого озера близько 9 км. До пам’ятки веде маркована стежка, тому ви не заблукаєте. До того ж неподалік джерело з чистою водою та водоспад Кам’янка, а ще тут проходять туристичні маршрути на гору Ключ та на гору Лопата.

12. Лебедин

Озеро розташоване в горах між селами Яблунів та Шешори на висоті 650 м. Заростає з берегів очеретом та густими деревами й трохи нагадує болото, однак не обманюйте себе, бо це озеро дасть фору багатьом відомим карпатським: глибина тут до 28 метрів. Вчені й досі сперечаються про таємницю його походження.

Так само є багато версій легенди про Лебедин. Одна з них розповідає про таку собі історію Ромео і Джульєтти, які, щоб не розлучатися, перетворилися на лебедів і полетіли. В іншій легенді на лебедя перетворилася донька хороброго гуцула, який завів татарське військо взимку на озеро, і вороги провалилися під лід. Гуцул же став дубом, що росте біля озера.

Джерело фото: serg-klymenko.narod.ru.

Як добратися до Лебедина: від центру села Шешори до озера 7 км в напрямку гори Пасічна. По дорозі і біля озера обладнані місця відпочинку. Сюди також можна піднятися і з боку Яблунова. До речі, озеро знаходиться в межах Національного природного парку «Гуцульщина», де можна побачити чимало цікавих місць.

13. Буковельське море, або озеро Молодості

Водойма може сміливо гордитися титулом найдорожчого озера Карпат, та й всієї України. На його спорудження витратили близько 150 мільйонів гривень. Ширина сягає 140 м, а довжина – понад 750. Від часу відкриття в 2014 році озеро в Буковелі міцно увійшло в список місцевих визначних пам’яток. На відміну від інших карпатських озер, купатися тут не лише не заборонено, а навіть треба! Відпочивальників тут чекає пляж завдовжки 2 км, а також численні розваги. Тут можна покататися на катамаранах, гідроциклах, байдарках, і навіть навчитися пірнати з аквалангом. Адже глибина озера до 8 м. Особливо варто відзначити чистоту Буковельського моря. Вода настільки прозора, що можна побачити дно на кількаметровій глибині. Кажуть, що вода чиста і досить тепла – 20–22 градуси. Це добра альтернатива відпочинку на морі, тільки пахне тут не сіллю й водоростями, а карпатськими смереками.

Джерело фото: commons.wikimedia.org, автор – Антон Алексєєнко.

Як дістатися до Буковельського озера: автобусом або залізницею можна доїхати до Івано-Франківська або Яремчі, звідки часто курсують буси до Поляниці.

14. Солотвинські озера

Унікальні тим, що виникли на місці старих соляних шахт і входять до «Семи чудес Закарпаття». Найбільше озеро носить ім’я угорської царівни – Кунігунда. Солоність води у них коливається в межах 20–30%, що наближається до рівня Мертвого моря. А дослідники кажуть, що за лікувальними властивостями Солотвинські озера навіть перевершують Мертве море. Окрім солоних, біля Солотвина є також йодовані та прісні озера. Зауважте, що вхід на пляж може бути платний.

Автор фото: Tetiana Smirnova.

Цікавий факт: озера в Солотвино заслужено можна назвати «Карпатське море», адже на цій території справді було прадавнє море, яке й залишило по собі гігантський підземний моноліт солі. Він простягнувся від Солотвина аж до самого Хусту. З нього добували сіль ще в античні часи.

Як дістатися: хоча вчені попереджають про ризик нових зсувів у Солотвино, все ж багато туристів приїжджають сюди на авто або залізницею. До Солотвинських озер зручно добиратися з Ужгорода або Львова, оскільки це кінцева станція поїзда. Також можна записатися на туристичний маршрут до озер.

15. Нова Хащованя

Тепер водойму називають «Озеро Vita» за назвою курорту поряд. Знаходиться на межі Львівської та Закарпатської областей. Воно має прямокутну форму і простягнулося майже на 200 м у довжину та близько 80 м у ширину. Посередині озера є острівець, куди веде місток. Від інших карпатських водойм Хащованське озеро вигідно відрізняється розташуванням (місцевість має зручне транспортне сполучення), а також тим, що влітку вода добре прогрівається. Тут можна купатися, смажити шашлики або відпочити в навколишніх садибах. Зверніть увагу, що вхід на озеро платний.

Джерело фото: ozerovita.com.

Як доїхати: озеро Хащованя знаходиться за 16 км від селища Славське між селами Хащованя та Нижній Студений. Ви легко доїдете сюди власним авто або на таксі.

zakarpatpost.net