Жінки в 20 років виховують 2-3 дитини від різних чоловіків, люблять секс і танці, – наша землячка про життя в Домінікані

Пачка гречки коштує 250 гривень, а комуналка – 250 доларів на місяць.

У Домінікані їдять тільки зелені помідори, відмовляються від в’яленої риби, не люблять офіційних шлюбів, а в 20 років мають по троє дітей.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Про це Gazeta.ua розповіла українка Еліна Сергачова, яка півтора роки тому переїхала з Києва до Домініканської Республіки. Заснувала в курортному місті Баваро інформаційний проект для туристів.

– У Домінікану потрапила випадково. Планувала відпочинок на Мальдівах, але не вдалося забронювати квитки. Коли побачила в ілюмінатор величезні пальми і лазурове море Домінікани – забула про свою високу температуру і ангіну. Я закохалась у ці райські місця. Вирішила, що однозначно тут житиму.

Через півтора місяці після відпочинку повернулась, аби дізнатися, скільки коштує оренда апартаментів, ціни на продукти, комунальні платежі. Переїхала в місто Баваро, де розташований найпопулярніший та найдорожчий курорт країни – Пунта-Кана, – розповідає Еліна Сергачова.

Автор: elina.sergachova
Карибське море, регіон Бараона. Кордон з Гаїті.
Карибське море, регіон Бараона. Кордон з Гаїті.

На що треба звернути увагу при переїзді у Домінікану?

– Домінікана багато в чому орієнтуються на порядки США. Аби легалізуватися, треба подати низку документів до посольства Домінікани, яке розташоване в Москві.

До війни між Україною та Росією особливих проблем з оформленням не було. Зараз ситуація ускладнилася. Перелік документів ніби нескладний, але бюрократичний процес став дуже затяжним. Тож самостійно отримати документи майже неможливо, а послуги спеціалістів коштують 6-10 тисяч доларів. Тому загалом українці знаходяться в Домінікані нелегально.

Які речі необхідно взяти із собою?

– Дівчатам – косметику, адже її вибір на острові невеликий. Купальники із металевими застібками швидко псуються через морську воду. Тому можна взяти кілька і без металевих елементів.

Не потрібно брати електроприлади – фени, бритви, праски для волосся. У Домінікані в мережі напруга вдвічі нижча і не розрахована на українську техніку. Прилади краще купувати вже на місці.

Автор: elina.sergachova
Курортне місто Баваро
Курортне місто Баваро

Як облаштувалися?

– Прямий переліт з України триває 12 годин і коштує в середньому 700 доларів. Якщо не прив’язуватися до конкретної дати, можна купити за 300-350 доларів – за знижками.

Ціни на апартаменти різняться залежно від кількості спалень. Також впливають віддаленість від пляжу, дати заїзду та курортної зони. Якщо добре шукати, можна знайти непогані апартаменти на першій смузі, у резиденції з охороною та красивим пляжем – від 600-700 доларів за місяць. Але за умови, що ви їх орендуєте на півроку чи рік, тобто контракт має бути довготривалим. Комунальні послуги оплачуються додатково.

Я живу у найдорожчій та найпопулярнішій курортній зоні Пунта-Кана. Тут розташовані найкращі готелі, пляжі, високий сервіс, розвинена інфраструктура.

Автор: elina.sergachova
Апартаменти вигідніше орендувати на тривалий термін
Апартаменти вигідніше орендувати на тривалий термін

Які комунальні послуги в Домінікані?

– В середньому вони складають 150 доларів на місяць. Найдорожча електроенергія. Якщо економити, то за місяць набіжить 50-60 доларів. Якщо постійно користуватись кондиціонером, можна заплатити 200-300 доларів. Для приготування їжі використовуємо електроплити. Вода для прання і купання недорога, але доводиться купувати питну у великих балонах на 40 літрів, який коштує 100 песо (близько 50 грн. — Gazeta.ua).

У Домінікані кухня та зал проектуються як “студія”, тобто кухня переходить у залу. Квартира має два-три балкони, один з них – технічний. Прохідних спалень не будують, лише окремі. І кожна зі своїм санвузлом.

Прибирання території, вивіз сміття, фумігація, робота садівників вже входять до орендної плати.

Автор: elina.sergachova
Постійне літо і температура 28-30
Постійне літо і температура 28-30

Які продукти найдоступніші?

– На продукти на двох людей витрачаємо від 400 доларів на місяць. В’язка хліба, тобто, смачні хлібні булочки, які схожі на маленькі багети, коштують 60 песо (30 грн. – Gazeta.ua).

Курка вартує так само, як в Україні, але смачніша, хоча і не домашня. А ось коров’ячого язика тут не їдять, тож продають задешево – за 30-40 гривень можна взяти величезного.

Ціни на морепродукти високі. Вигідніше купувати у рибаків, ніж у магазинах. Лангуст вартує 400 гривень за кіло. Великі королівські креветки – 300. Якщо поїхати у віддалені від туристичних районів місця, то можна на 100 гривень купити 12 свіжих устриць. Їдять тут і ламбі – молюск гігантського стромбуса, що живе у черепашках, в яких з дитинства ми “слухали” море.

Автор: elina.sergachova
Це молюск ламбі, або Стромбус гігантський. Цей маленький, але вони бувають неймовірних розмірів. Тут їх їдять і це дуже смачно!
Це молюск ламбі, або Стромбус гігантський. Цей маленький, але вони бувають неймовірних розмірів. Тут їх їдять і це дуже смачно!

Постійно прошу українських туристів привозити мені оселедець, гречку і соняшникове насіння. Найбільше наші люди в Домінікані шукають гречку. Вона з’являється в спеціалізованих крамницях, але дуже рідко. Мала пачка коштує 250 гривень. Також є українські цукерки. Соняшникове насіння якось знайшли в магазині для папуг, але воно несмачне. Найбільш сумуємо за в’яленою рибою. Її тут немає, бо місцеві вважають, що то мертва риба.

Домініканці вміють готувати лише рис, курку, соус з бобових – це традиційна кухня. Найчастіше їдять у кафе при дорозі. Такий заклад називають “камедор” – на кшталт нашої домашньої кухні. Серед вуличної їжі найсмачніше смажене м’ясо курки, яке готують на вугіллі в залізних бочках. У магазині, купуючи м’ясо, потрібно розірвати упаковку та понюхати, бо може бути несвіжим.

Автор: elina.sergachova
Карибське море дуже гарне
Карибське море дуже гарне

Як охарактеризуєте місцевих людей?

– Місцеві полюбляють усе відкладати на потім. Кажуть “маньяна”, тобто “завтра щось вирішимо, подзвонимо, зробимо”. Часто “маньяна” ніколи не настає. Дивує, що домініканці зовсім не орієнтуються за годинником. Коли кажуть, що будуть в офісі за 5 хвилин – це означає найменше півгодини, або й взагалі не прийдуть.

Не вистачає спеціалістів, які б фізично працювали. Наприклад, важко знайти механіків і автотехніків. Здаєш машину в ремонт, а через кілька днів бачиш її повністю розібраною. Не факт, що зможуть зібрати все назад.

Слов’яни та домініканці ніби з різних планет. Місцеві дуже повільні. Наприклад, я чекала підключення інтернету цілий місяць, хоча в компанії пообіцяли включити через 10 днів.

Автор: elina.sergachova
Слов'яни та домініканці ніби з різних планет
Слов’яни та домініканці ніби з різних планет

Розкажіть про стосунки місцевих чоловіків та жінок.

– Жінки в 20 років виховують щонайменше 2-3 дитини від різних чоловіків. Дуже люблять секс і танці. Тож всі їхні розмови тільки про нове кохання, і з ким залишити сьогодні дітей, бо на дискотеці може бути чоловік її мрії. І саме сьогодні. Жінка має ходити в салони краси, вирівнювати від природи хвилясте волосся, робити манікюр. Накладних нігтів не носять. Серед лаків переважають яскраві кольори – салатовий, рожевий.

Гарною серед місцевих вважається жінка з великими сідницями. Чим більші, тим краще. Ідеальна фігура, як у Кім Кардаш’ян. Чоловіки навпаки переважно худорляві. Шлюби тут реєструють нечасто, переважно обирають громадянський шлюб. Домініканці вважають власне життя найголовнішим. Більше уваги приділяють своїй зовнішності, диско-барам, новим любовним захопленням, аніж кар’єрі чи навчанню. Чоловіки хваляться, що у них по 5 коханок. Жінки навпаки говорять, що дуже вірні. Здається, хтось з них каже неправду.

Домінікана – екзотична країна. Що найбільше дивує в природі?

– Тут живуть павуки-птахоїди розміром з тарілку. Як правило, вони людей оминають. Однак у жовтні стають надто активні. Цього року вночі заліз один такий на постіль.

А ще тут живуть найлютіші в світі комарі. Якщо наші кусають лише раз, то ці будуть робити стільки укусів, скільки сил вистачить. Вони дрібні, але їх дуже багато.

З продуктів й досі не навчилася їсти зелені помідори. Червоні томати домініканці вважають зіпсованими, їх дешево продають у крамницях.

Влітку бувають дуже вологі дні, коли із тіла капає конденсат із повітря. Однак плюсів в екзотиці більше. Тут завжди тепло, не потрібно витрачати час та гроші на зимові речі. Ще вражає неймовірна природа. В жодному фільмі, кліпі, на світлинах у мережі ви не побачите такої краси. Тут колібрі, як горобці, а замість голубів – папуги.

До того ж, країна відома своїми неймовірними пляжами. Хоча дві третини її території – це гори. Найбільша – Пік Дуарте, заввишки 3 тисячі метрів. А на вершині гори Редонда встановлені гойдалки, літаєш на них посеред хмар. Найпопулярніший екскурсійний маршрут – на острів Саона, де знімалася одна з найперших реклам Bounty.

Автор: elina.sergachova
Красу природи в Домінікані не передає жодне відео чи фото
Красу природи в Домінікані не передає жодне відео чи фото

Як розпочинали свою справу?

– Спочатку я продовжувала працювати на українські ЗМІ. Але на заваді стала різниця в часі.

Потім почала вести сайт, який планувала на кшталт власного блогу про життя у Домінікані. Але з часом він почав розвиватися, з’являлися нові партнери і послуги. Сьогодні наш сайт iDominicana.com – інформаційно-розважальний проект, у якого є велика інформаційна складова, всі види екскурсій для російсько-, англо- та іспаномовних клієнтів. Ми охопили шість туристичних регіонів Домінікани, надаємо послуги з індивідуального пошуку та бронювання житла. Маємо машини, які здаємо в оренду, зокрема, сімейні авто і престижні кабріолети. Клієнти – з різними фінансовими можливостями. В нас можна орендувати яхту за 12 тисяч доларів або замовити екскурсію за 65 баксів.
А ще в Домінікані я встигла знятися в фільмі. Також мені запропонували вести телепрограму на місцевому телебаченні.

Автор: elina.sergachova
На горі Редонда на вершині встановлені гойдалки і літаєш у хмаринках
На горі Редонда на вершині встановлені гойдалки і літаєш у хмаринках

Чим ще можна займатися в Домінікані іноземцю?

– Треба мати холодний розум і чітке уявлення, що можеш розраховувати лише на себе. Кожен займається тим, що вміє. Хтось готує домашню їжу – пельмені, вареники, інші доглядають діток чи відкривають домашні “салони краси”. Краще перестраховуватися кількома підробітками.

Більшість статків тут так чи інакше залежить від туристичного потоку. Коли туристів стає менше – зарплатня падає у працівників туристичних крамничок, гідів, таксистів, фотографів.

zakarpatpost.net