Чи потрібно робити щеплення: кого і як вакцинують на Заході

За твердженнями медиків, саме відсутність щеплень є однією з основних причин спалахів інфекцій. У світі ситуація з обов’язкових щеплень – різна, пише Сьогодні.

В Ізраїлі, Китаї та Туреччині немовлят щеплюють примусово, не питаючи згоди батьків.

У Сполучених Штатах – щеплення обов’язкові для дітей. Без них дитину не візьмуть в садок і школу. Для дорослих же не всі щеплення обов’язкові. Однак, наприклад, щеплення від вірусу папіломи людини повинно бути у кожного. Решта щеплення, наприклад, від грипу – в США рекомендовані, але не обов’язкові.

У країнах Європи, щоб заохочувати вакцинацію проводять інформаційні кампанії, роблять уколи безкоштовно і ретельно стежать за якістю препаратів. Проте, влада поступово посилює контроль. Наприклад, у Великій Британії, Бельгії, Естонії, Італії – дітей, яким не зробили обов’язкові щеплення, не приймають в садки і школи. Хоча, звичайно, є і ті, хто відмовляється робити щеплення. Але таких стає все менше – в Німеччині за відмову від щеплення в минулому році вирішили штрафувати на дві з половиною тисячі євро. Ввели штраф і у Франції – мінімальний 1500, а максимальний 30 тис євро і два роки в’язниці.

zakarpatpost.net