Ужгородські безхатченки виживають як можуть

Холод обпікає щоки навіть тоді, коли великого морозу немає. Довго знаходитись на вулиці важко, адже як-не-як зима.

Та не всі мають куди піти і зігрітися. У декого з ужгородців немає теплої квартири, зручного ліжка і взагалі даху над головою.

Тому один з безхатченків уже облаштувався на новій автобусній зупинці на площі Корятовича.

Там чоловік спить. Укривається він старою ковдрою, сам закутаний разом з головою у куртку. Не видно навіть обличчя. Біля нього пакет  із найнеобхіднішим, який він прилаштував на щит, який ще не забрали після ремонту.

Раніше нерідко безпритульні ночували у під’їздах будинків. Там, принаймні, було тепліше. Зараз багато хто з жильців встановив кодові замки і проникнути до багатоповерхівок абикому не можна.

Окремим усе ж вдається прорватися. Як було у випадку з шістнадцятиповерхівкою, у якій на Різдво безхатько спричинив пожежу, розвівши на сходовій клітці вогнище, підпаливши старий одяг, щоб погрітися.

Дехто з місцевих «бомжів» спить на закинутих об’єктах. Правда, їх в Ужгороді постійно стає все менше і менше.

Є у місті і центр обліку та нічного перебування бездомних, але туди приходять далеко не всі.

За даними Ужгородського міського територіального центру соціального обслуговування, від початку відкриття закладу там побував усього  101 безпритульний, а послугою  нічного перебування скористалося лише  40 безхатченків.

На жаль, тих, хто волею долі чи випадку опинилися на соціальному дні і потребує допомоги щоразу стає все. Деколи між ними проходять навіть бої за територію, які закінчуються трагічно, як було на початку року на одному з ринків Ужгорода. Щоб повернутися до нормального життя безпритульним потрібне житло і робота. А для цього – необхідні документи. Більшість тих, хто живе на вулиці не мають не лише реєстрації, а й навіть паспорта. Виходить, що вони опиняються у замкнутому колі – бо без одного нема і іншого.

Отак вони й живуть та ночують… хтось на лавиці, а хтось на газоні.

Але ж невдовзі почнуться сильніші  морози і хто знає, скільки безпритульних переживуть цю зиму.

zakarpatpost.net