АНОНС. П’яне Закарпаття: діти, чорти, релігія та єноти

Закарпатський нарколог пояснив, чому і в яких сім’ях найчастіше спиваються діти

«Лікарю, вколіть мені, будь ласка, те, що минулого разу… Знову інопланетяни прилетіли. Сидять на димарі хати і дивляться на мене вниз отакенними величезними очима. Тиждень тому, коли мене жінка силою привела, ви зробили укол, я прийшов додому – і вони одразу полетіли, – із усмішкою пригадує випадок зі своєї чотирирічної лікарської практики в одному з закарпатських сіл терапевт Василь Сабов.

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Медик каже, що проблемою алкоголізму ніколи не займався, бо спеціалізація в нього зовсім інша, але надивився на стільки людських трагедій, став свідком стількох кумедних випадків, що якби вмів малювати, видав би книжку п’яних коміксів.

«Якось іду з амбулаторії, а мені назустріч Іван. Роботяга такий, але любитель допитись до «білочки». На вулиці спека, за 30 градусів, середина літа, а він у теплій куртці та в чоботах. Бачу, до мене прямує. Вітається і каже: «Пане дохтор, я до вас!» Дивуюся, що ж він хоче. «Лопату ми дайте»,- ледве плете язиком чоловік. Розумію, що п’яний, та й запах від нього такий, що стояти поруч не можна. Цікавлюся, для чого. Він здивовано аж кричить: «Як ото нашто. Пак не видите, який сніг валить! Мушу прометати, бо в двур не можу зайти» Сперечатись із людиною напідпитку – марна справа, а з таким, що допився до «білочки», краще взагалі не треба. Тому кажу, що поламалася і питаю, чи йому не тепло. «Тепло, – зізнається Іван. – Усю дорогу замело. Так ми тяжко ходити, що аж зупрівим». Наші люди – живий анекдот».

Також, як розповів медик, до нього одного разу прийшов і інший селянин. Благав витягнути палець із пляшки, бо застряг. Виявляється, йому ввижалося, що на дні сидить чорт і кличе його до себе. Тож він хотів залізти у півлітрову скляну посудину, навіть не усвідомлюючи , що його розміри цього не дозволять зробити.

На жаль, алкоголізм є серйозною проблемою нашого суспільства. Усе більше закарпатців стають жертвами зеленого змія. Прикро, що в такому стані, незважаючи на збільшення розмірів штрафів, багато наших земляків навіть сідають за кермо.

Зокрема, як повідомили газеті «НЕДІЛЯ» у закарпатській поліції, протягом минулого року правоохоронці «зловили» 1371 водія, що керував транспортом в стані алкогольного сп’яніння.

За кількістю п’яних у 2017 році лідирували Хустщина, де було виявлено 181 випадок, Іршавщина –  147 та Мукачівщина – 143 випадки.

Чому п’ють закарпатці? Кого бачать під час галюцинацій? Чому дорослі споюють дітей?

Про це та інше читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

У продажу від 26 січня.

zakarpatpost.net