Закарпатський кінолог розповів, як дітей лікують собаками

Кінолог ізсорокарічним стажем Йосип Січ розповів читачам закарпатської газети «НЕДІЛЯ» про те, як лікують дітей за допомогою собак.

Такої професії в нашій державі не існує, на відміну від багатьох європейських сусідів, де терапія за допомогою чотирилапих є офіційно прийнятою, а спеціальність «каністерапевт» з 2010 року включена в список державних професій, хоча в цьому є величезна потреба.

“Багато вчених стверджують, що між людьми та тваринами існує  тісний емоційний зв’язок, який здатен позитивно впливати на зміни в організмі. Наприклад, для лікування дітей з обмеженими можливостями нерідко застосовується каніс-терапія. Заняття передбачають тісний фізичний і емоційний контакт дитини з собакою. Завдяки цьому діти з різними порушеннями нервової системи і опорно-рухового апарату швидше соціалізуються і починають краще орієнтуватися в навколишньому світі”-зазначив кінолог.

Термін каніс-терапія походить від латинського слова kinos – собака.

Передусім собака підвищує самооцінку дитини, а ще завдяки своїй позитивної енергії, прекрасно знімає стрес. Зоотерапевти стверджують, що погладжування собаки по голові протягом 3-х хвилин прирівнюються до 1 таблетки  но-шпи.

Собача слина містить антисептик і елементи атнібіотіков, тому сприяє загоєнню ран. Собаки-терапевти є просто безцінними для дітей, що страждають на епілепсію, оскільки здатні передчувати напад і відвести маленького господаря в безпечне місце.

zakarpatpost.net