Заробітчани не винні. Експерт пояснив, чому в Україні ростуть ціни

Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб вважає, що трудові мігранти негативно впливають на рівень інфляції в Україні. Адже, щоб утримати працівників, роботодавці змушені підвищувати заробітні плати. Це безпосередньо впливає на ріст цін у країні.

Gazeta.ua запитала в експертів, чи дійсно ціни ростуть через заробітчан.

Андрій Новак, економіст:

“Те, що трудові мігранти негативно вплинули на інфляцію – абсурд. Виникає питання: така заява через непрофесійність і незнання елементарних законів макроекономіки, чи це невдала спроба НБУ пояснити високі темпи інфляції”, – говорить Новак.

Причиною інфляції в Україні є девальвація гривні, а не заробітчани чи пори року

Щороку заробітчани надсилають в Україну $8-12 млрд.

“Це лише офіційні перекази. Реально надходить набагато більше коштів. Причиною інфляції в Україні є девальвація гривні, а не заробітчани чи пори року. Ціни залежать від двох факторів — собівартості продукції і рівня конкурентності на тому чи іншому товарному ринку. Через знецінення гривні, продукція як вітчизняна, так й імпортна дорожчає. Крім того, Україна імпортує обов’язковий елемент усіх товарів і послуг – енергоносії. При подорожчанні долара, вони неодмінно зростуть у ціні. Щоб зменшити інфляцію необхідно стабілізувати курс гривні. Водночас наростити власне виробництво. Тоді з’явиться здорова конкуренція, яка вплине на зменшення цін”, – пояснив економіст.

Тарас Загородній, економіст:

“Сьогодні найвигідніша інвестиція для банків – вкладати кошти у депозитні сертифікати, які мають високу відсоткову ставку. Таким чином, фінансова система крутиться сама в собі. Національний банк не стимулює кредитування економіки, щоб створити робочі місця в середині країни. З іншого боку – в Україні не ефективний Антимонопольний комітет, який мав би слідкувати за монополізацією цін і ринків. Коли він запрацює, з’явиться конкуренція всередині країни. Тоді інфляція буде нижчою”, – вважає економіст.

Економіка України фактично виживає за рахунок трудових мігрантів

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

“Економіка України фактично виживає за рахунок трудових мігрантів. Заробітчани забезпечують повноцінний платіжний баланс. За 2017 рік вони перерахували додому понад 9 мільярдів доларів. Основна причина високої інфляції — надмірно дорогий енергетичний ресурс як для населення, так і для промисловості. Другий фактор — це ПДВ, який інтегрує зростання інфляції. Найперше необхідно знизити тарифи на енергоносії, хоча б у два рази. Звісно, тоді олігархи отримають менше. Однак ми матимемо адекватну ціну. Промисловість зможе нормально працювати. Адже зараз навіть маленькій майстерні дуже складно заплатити за новими тарифами. Тому вона збільшує ціну за свої товари і послуги”, – каже Олександр Охріменко.

Олексій Лупоносов, фінансовий експерт:

“Праця — це товар, який продає людина. За це вона отримує відповідну плату. Передбачено, що зарплата покриває фізичні і духовні потреби. За пірамідою Маслоу, людина має отримувати достатньо їжі, щоб виконувати свою роботу. Крім цього, мати захист і житло. Відверто кажучи, мінімальної зарплати в Україні вистачає лише на їжу. Тому люди поїхали закордон продавати свої вміння і знання. Нацбанк отримав 40 відсотків доларової маси завдяки трудовим мігрантам. Заробітчани надсилали гроші своїм родинам. Тому регулятору вдавалося втримувати курс долара. Крім цього, гроші надходили від приватних підприємців, які працюють в Україні. За міжнародними контрактами їх зарплату переводили в країну”, – говорить фінансовий експерт.

Щоб зменшити інфляцію, потрібно зменшувати кошти, які направляються на владу. Крім цього, необхідно навести порядок з пенсіями

В Європі є практика регулювати ціни за рахунок ПДВ.

“Для деяких продуктів взагалі відсутнє оподаткування. В інших, воно не більше як 5 відсотків. Однак в Україні насамперед треба зменшувати вартість енергоносіїв. Зростання тарифів безпосередньо вплинуло на подорожчання товарів і послуг. Щоб зменшити інфляцію, потрібно зменшувати кошти, які направляються на владу. Крім цього, необхідно навести порядок з пенсіями. За проведеною пенсійною реформою суттєво підвищили пенсії для людей, які й так отримували чималі суми. Не може бути, що хтось отримує півтори, а інший 20 тисяч гривень”, – додав Олексій Лупоносов.

Найвищу зарплату, в середньому 11 643 грн, зафіксували у Києві. Жителі Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської області в середньому отримують 7400 грн. У Закарпатській області середня зарплата складає 6700 грн. За словами голови Державної служби зайнятості Валерія Ярошенко, найменше — в середньому 3 700 грн, отримують медсестри, лікарі та вихователі.