Бограч, ковбаси і шашлики: На Закарпатті пройшов фестиваль для любителів попоїсти м’ясного

Учасниць фестивалю готували страви майже з 2-х тонн свинини

Міжнародний гастрофестиваль гентешів, тобто м’ясників, відбувся  в селі Геча на Закарпатті. Це свято для м’ясоїдів. Оскільки саме м’ясо – головний інгредієнт представлених там страв. Це бограч, ковбаси та шашлики. На смачному святі побували і кореспонденти “5 каналу“.

Пан Йожеф Дахо – гентеш з Угорщини з 30-річним досвідом, хоча досі не вважає це своєю професією. Нині готує м’ясо для десятка страв, які будуть представлені на фестивалі.

Чоловік каже: “Які страви? Перкельт зі свинини, гурку, ковбасу, мозок, смажену кров, смажене м’ясо – все, що роблять зі свіжини”.

Поруч з угорцями свою фірмову страву подають серби. М’ясна котлета плескавиця в тісті з цибулею та сирним соусом припала до смаку туристам.

Еде Сарабска, кухар із Сербії, розповідає: “Страву готують із трьох видів м’яса – баранина, свинина і Яловичина, три компоненти перемішані, заправлені спеціями, завдяки цьому маса не розсипається. Як бачите, м’ясо стає дуже смачним. Це викладаємо у домашні коржі, змащені сирною масою”.

Турист із Ужгорода Сергій Гудак ділиться враженнями від скуштованого: “Дуже смачно, дуже незвично, чимось може нагадує гамбургер, але це абсолютно інший смак, взагалі дивно, потім тільки дізнався, що це суцільне м’ясо здавалось що там якісь домішки до нього печінки чи щось таке, дужу цікаво, незвично”.

Вінничанка Світлана Куйбишева давно мріяла потрапити на цей фестиваль. Тепер, коли мрія здійснилася, вона обережно випитує в кухарів рецепт закарпатського бограча. Але ті не зізнаються – найважливіші інгредієнти тримають у секреті.

Жінка зауважує: “Хотілося б дізнатися, але мені здається щось не розповіли повністю як від початку і до кінця як робиться бограч, із задоволенням би робила вдома для всіх своїх друзів і знайомих, тому що дуже смачна страва, дуже ситне і цікаве”.

Поки одні крутять ковбаски, інші активно торгують бограчем та шашликами. Ремісничий фестиваль, кажуть організатори, має привернути увагу до професії м’ясника.

Микола Воронюк, турист зі Львова, каже: “Мені подобається атмосфера, я з діда–прадіда українець, вирощували свині, різали, їли їх, і цікаво подивитися, як це роблять інші люди. Хто не любить сала, той не українець”.

Одинадцять команд – учасниць фестивалю готували страви майже з 2-х тонн свинини. Усе це гості мають  з’їсти за один день.

zakarpatpost.net