Паперові лікарняні хочуть замінити електронними

До кінця цього року в Україні створять електронний реєстр лікарняних

Це знищить продаж фальшивих довідок, впевнені в Фонді соцгарантій. Про це пише Погляд.

Реклама в метро, інтернеті і на стовпах рясніє оголошеннями “Лікарняний лист, меддовідки недорого”. Купуєш потрібну довідку за 100-400 гривень, і можеш не ходити на роботу і отримувати зарплату. Скільки “відпочиватимеш” – залежить від вартості довідки. Але оплачують такий “лікарняний” інші працівники. Із зарплати кожного українця відраховується 22% єдиного соціального внеску. Так ми забезпечуємо пенсіонерів пенсіями, безробітних – виплатами, працівників на лікарняному – зарплатами.

Чому у нас хочуть скасувати паперові лікарняні і замінити їх електронними?

Це повинно мінімізувати корупційні схеми.

Підробити лікарняний легко. Фонд соціального страхування перевіряє тільки 11% всіх довідок. А сам лікарняний захищений лише серією та номером.

Відкриває лікарняний лікар. І поки пацієнт хворіє, роботодавець може й не знати, що його співробітник пішов на лікарняний, або знати тільки зі слів працівника. Пацієнт приносить довідку з печаткою реєстратури лише після одужання. Перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець, решту – Фонд.

Для оформлення лікарняного листа знадобиться Ідентифікаційний номер платника податків. Його лікар внесе до бази, до імені пацієнта причепиться місце роботи та посаду. Хворобу теж неможливо буде придумати. В системі будуть доступні тільки зареєстровані недуги. Далі лікар ставить свій електронний підпис, і лікарняний лист вирушає до Фонду соцстрахування.

Роботодавець цього ж дня зможе увійти до системи і перевірити, чи дійсно співробітник на лікарняному. Але у нього буде обмежений доступ до лікарняного – він не зможе бачити дані про хвороби співробітника.

Фонд перевірятиме не 11% лікарняних, як відбувається зараз; буде можливість перевіряти всі довідки за допомогою статистики.

zakarpatpost.net