Що відбувається з цукром і хто регулює ціни?

Держава, відмовившись від регулювання цін на продукти, не відмовилась від регулювання цін на спирт, алкоголь та цукор
Із прийняттям рішення про відміну державного регулювання цін на соціальні продукти харчування Уряд відмовився від участі в регулювання відносин між споживачами та виробниками.

Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

“Обґрунтуванням цього кроку було ринкове ціноутворення та дерегуляція. Але держава продовжує приймати участь в регулюванні цін на спирт, алкогольних напоїв та цукор, встановлюючи мінімальні оптові та роздрібні ціни. І логіка ринкового ціноутворення та дерегуляції в цих галузях чомусь не працює. Значна частина продукції в цих галузях знаходиться в тіні. “Укрспирт”, навіть за оцінками державних органів, виробляє не менше 50% продукції без сплати податків. Тому й ринок горілки знаходься в тіні, а “налівайки” заполонили наші міста. Через встановлені мінімальні ціни на спирт та алкоголь Уряд фактично дозволяє отримувати гарантовані прибутки тіньовому сектору.

Із цукром схожа ситуація. Ціна на цукор в 2017 році впала на 15%, або 2,2грн. через зростаюче нелегальне виробництво. Тому коли держава не може створити ринкові умови вона регулює. Але в Україні це завжди відбувається на користь виробників – лобістів. Із 1 вересня 2017 року по 1 вересня 2018 року Уряд встановив мінімальну оптову ціна на цукор в 11грн. за кілограм. Якщо Кабінет Міністрів дійсно хоче уникнути державного регулювання, то він повинен за прикладом ЄС укладати контракти з виробниками на купівлю цукру. Виробник, в такому випадку, гарантовано продасть продукцію за ціною передбаченою державою. Але якщо ринкова ціна буде вищою за державну, то він може продати цукор на вільному ринку. Тоді виробники будуть мати однакові умови із споживачами. Якщо конкуренція, або низький попит, будуть приводити до зниження ціни на алкогольні напої або цукор, то перевагою цього будуть користуватись усі громадяни. А поки вся гра йде в ворота споживача”, – заявив він.

zakarpatpost.net