Якою є ціна кохання по-закарпатськи

Сьогодні закохані перед тим, які іти під вінець, думають, чи потрібні їм пишні урочистості і взагалі чи не краще пожити у громадянському шлюбі, адже одруження – справа дуже відповідальна… і зовсім недешева.

Весільне вбрання за вартістю автомобіля?

Починається традиційне закарпатське весілля не з церкви і не з РАЦСу, а з довгих місяців підготовки до урочистої події, адже молодятам потрібно домовитись про місце проведення святкування, обслуговуючий персонал та багато іншого.

-Нещодавно одружувала сина. Костюм купили за 5 тис. гривень, у середньому ціна класичного чоловічого одягу коштує від 3 до 10 тисяч. Краватка – не менше сотні. При цьому слід подбати й про «метелики» кумам та дружбам. Сорочка – приблизно 450 гривень, – розповідає газеті  «НЕДІЛЯ» Олена Коваль Мукачева.

А от наряд нареченої виходить набагато дорожче, адже їй потрібно подбати й про чимало жіночих аксесуарів.

-Тільки сукня коштує від 3,5 до 20 тис. грн. Дешевше обходиться взяти напрокат, або пошити. Але це вже, як кажуть, на колір і смак. Дехто привозить одяг із-за кордону, хтось – замовляє по Інтернету. Фата – від 1, 5 тис. грн., віночки – від 100 грн., взуття – від 3 тис. грн. Однак потрібно подбати про зовнішність ще й відвідавши перукарню, а таке задоволення нині коштує від сотні умовних одиниць. Послуги візажиста – 350 грн., манікюр – 250. Якщо хочеться мати смугляву шкіру, то слід врахувати ще й вартість 4-5 сенсів відвідування солярію. Біжутерія – тема окремої розмови. Якщо одягати золоті прикраси, то потрібно мати в гаманці кілька тисяч доларів, якщо ж звичайне кольє з камінцями, перлове намисто – можна вкластися у 1,5 тис. грн. Крім того, не варто забувати й про букет нареченої, ціна якого – від 500 до 1,5 тис. грн. та про обручки, за які потрібно викласти приблизно 8 тис. грн. Весільний рушник, на який стають молодята, коли йдуть під вінець можна придбати і за 250, і за 350 грн., – ділиться досвідом Аліна, пройшовши за останній рік разом з доньками шлюбну процедуру аж двічі.

Між іншим, останнім часом набувають все більшої популярності весілля у народному одязі. Такий  обряд і патріотичний, і оригінальний, і набагато дешевший. Проте якими власне повинні бути наряди молодят – вирішувати тільки їм самим.

Шлюбна церемонія чи поїздка на Мальту?

Безпосередньо день шлюбу не менш витратний, ніж підготовка до нього. Скажімо, зал для проведення урочистої події «влітає» від 400 грн. з персони (тут уже загальна вартість залежить від кількості запрошених гостей). Солодкий стіл – не менше ніж 5 тис грн. стільки ж і випічка. Алкоголь же – справа глибоко індивідуальна. Однак торт – обов’язковий атрибут весільного столу, коштує у межах 4 тис. грн.

-Тільки дизайн залу мені обійшовся в 7 тис. грн., послуги музикантів – 600 у.о. , тамади – 300 у.о., фотографа – в 250 у.о., відеооператора – в 300 у.о., автомобільного кортежу – 120 у.о. плюс бензин, – розповідає новоспечений глава сімейства Денис Орос.

Щодо ж ціни вінчання, то вона залежить від того, у якій саме церкві проходить обряд. Хтось переконує, що взагалі шлюбне таїнство – процедура безкоштовна, хтось запевняє, що заплатив 100 грн., а хтось – 500. Найдешевше, виявляється, коштує офіційне узаконення стосунків. Послуги РАЦСу вартують від 300 грн. якщо ж потрібна виїзна церемонія – від 1000.

Слід зазначити, що весілля – задоволення не з дешевих, навіть за мінімальними підрахунками обходиться приблизно у 150 тисяч гривень. Тому й не дивно, що багато хто з молоді воліє жити в громадянському шлюбі, або розписавшись, відмовляється від пирувань, надаючи перевагу цікавій романтичній подорожі у якусь із екзотичних країн, аби залишити у пам’яті на довгі роки спільного сімейного життя яскраві і приємні згадки, а не підраховувати збитки, витрачені на організацію святкування.

У минулому році в Мукачеві народжувалися частіше, ніж помирали

Про те, як Мукачівщина уміє відбувати весілля, можна написати цілу книгу. Однак, хтось одружується, а хтось, навпаки – розлучається.  А чи знаєте ви, скільки пар одружилося, а скільки розірвали подружні стосунки упродовж минулого, 2017 року? Отож, за рік, що минув, у Мукачеві народилося 565 нових сімей. Це на 9 більше, ніж за попередній, 2016 рік. А от розлучень поменшало. У 2017 році їх було 48 у порівнянні з 52 у позаминулому.
Кожна новостворена родина мріє про продовження роду. Діти – це і радість, і надія. Однак, за місцевою статистикою, хоча родин у місті й побільшало, та народжуваність дещо знизилася у порівнянні з попереднім роком. Так, у 2017-му народилося 1096 маленьких мукачівців, це аж на 52 менше, ніж у 2016-му. Однак загальна кількість мешканців нашого міста за минулий рік не зменшилася, тому що й помирало менше мукачівців, ніж у 2016-му. Кількість померлих – 975 у році, що минув, у порівнянні з 1033 позаторік.

Новорічний рубіж позаду, мукачівці встигли провести 2017-й рік і за новим, і за старим стилем, і відкрити цьогорічну статистику. Тож нехай зберігається позитивна тенденція – хай частіше народжуються, і родини, і дітки.

zakarpatpost.net