Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 31 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Офіційно нині двадцять троє закарпатців мають статус постраждалих внаслідок торгівлі людьми, це один з найвищих показників по Україні. Їм призначено відповідну матеріальну допомогу та надано необхідні соціальні послуги – юридичні, медичні, психологічні. Кількість постраждалих насправді може бути більшою, однак люди часто не усвідомлюють проблему, замовчують її або ж не знають куди звернутися за допомогою. Про це під час брифінгу поінформував директор департаменту соціального захисту населення обласної адміністрації Михайло Петрішка.

Роман ОФІЦИНСЬКИЙ – доктор історичних наук, професор, колишній проректор, а нині завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету, автор багатьох наукових, науково-популярних, навчальних і літературно-художніх видань. Отже, він розповів, чи бачив Середнянський замок тамплієрів?

«У кожній епосі в знаннях про минуле трапляються лакуни, які заповнюють у наступних поколіннях, причому не відразу. От часто мовиться про Середнянський замок тамплієрів, що розділив учену громаду на дві “конфесії”. Одні взяли “слід тамплієрів”, інші вважають візаві за невігласів. Насправді цього ми не можемо сьогодні ні підтвердити, ні спростувати», – наголосив він.

Начальник Кінологічного центру Нацполіції області, полковник Олександр ЛАЗАР поділився з читачами газети «НЕДІЛЯ» думками щодо того  як найкраще поводитися з чотирилапими, а також розповів цікаві історії з власного життя, пов’язані з собаками.

– Не побоюся сказати, що в нас найкращі умови утримання собак в Україні. Наші розплідники як в Ужгороді, так і в Мукачеві є одними з найкращих. Як за показниками роботи ми займаємо провідні позиції,  так і сама територія, вольєри в нас дуже хороші. Особливо в Мукачеві, – підкреслив він.

Скоро у нас буде 4G: Київстар, Vodafone Україна і lifecell отримали ліцензії. У середу, 31 січня, на аукціон були виставлені сім лотів. Лот №1 і лот №2 придбав оператор lifecell за 601,6 млн грн і 307,65 млн грн відповідно. Київстару дісталися лоти №3-5 за 293 млн, 293 млн і 330,3 млн гривень відповідно.

На Тячівщині радість – відкрили нову лікарню, яка є одним із найстаріших довгобудів Закарпаття.

Як повідомила прес-служба Закарпатської ОДА, Углянську дільничну лікарню почали будувати ще в період СРСР у 1981р. Тоді вдалося звести й накрити дахом цегляну «коробку», що врятувало її від подальшої руйнації. З початку 80-х минулого століття й до 2013-го будівельні роботи на об’єкті починалися чотири рази і щоразу заморожувалися через брак коштів.

Що нині найбільше турбує закарпатців, як вирішити проблемні питання, як зробити область більш привабливою для туристів, залучити інвестиції, покращити інфраструктуру, побудувати європейські дороги. Про це та інше ми поговорили з народним депутатом України Валерієм ЛУНЧЕНКОМ.

«Останні півроку ми разом із нардепами Робертом Горватом та Василем Петьовкою вирішили, що діятимемо утрьох. Це хоч трохи краще, ніж коли кожен із нас  просить щось локалізовано. Прикро, що більшість наших закарпатських можаритарників не залучили жодної копійки через програми соціально-економічного розвитку, хоча кожному з них на це передбачено по 30 мільйонів гривень. Вони вважають, що знаходяться в опозиції до влади і діють на власний розсуд, але від цього страждають тільки їхні земляки», – підкреслив парламентарій.

zakarpatpost.net