Дізнайтеся, яка тварина стала символом Карпат і скільки представників її виду залишилося в наших лісах

Цими днями завершилося голосування за Всеукраїнський проект “Разом за природу”. Наразі оголошено переможця.

Отже, беззаперечним лідером волевиявлення стала рись яку визнано символом Карпат. Тварина, що занесена до  Червоної книги України і яку безсердечно нищать закарпатські мисливці,  набрала більше 30% голосів. Тепер їй буде встановлено власну скульптуру в Моршинському парку.

Національне голосування за тварина-символ Карпат відбулося в рамках всеукраїнського еко-проекту “Разом за природу”, передає прес-служба проекту. У списку кандидатів увійшли десять тварин, більшість з яких занесено до Червоної книги України як вразливі, рідкісні або зникаючі. Зокрема, це бурий ведмідь, саламандра плямиста, зубр, кіт лісовий і рись євразійська, а також тритон карпатський, тварина-ендемік (тобто такий вид, який живе тільки в Карпатах).

За звання символу Карпат боролися і поширені, але не менш цінні тварини: вовк, білка карпатська, їжак белобрюхий, борсук звичайний. Всього за тварин віддали більше 5 тисяч голосів. “Завдяки голосуванню тисячі українців дізналися про рідкісних і зникаючих видах тварин, які потребують захисту”, – зазначила представник організаторів проекту Марина Соловйова.

Їх життя опинилося під загрозою, в тому числі з-за скорочення площі лісів. Проект “Разом за природу “повертає тваринам будинок – ми відновлюємо карпатські ліси і тільки в минулому році висадили понад 24 000 дерев.

Збереження екосистеми Карпат – головна місія проекту, тому зараз ми разом із Всесвітнім фондом природи в Україні готуємо ряд освітніх матеріалів для дітей – мультфільми і комікси, де рись стане головним героєм. Крім того, в наступному році скульптура символу Карпат прикрасить парк в Моршині “, – розповіла вона.

За словами Соловйової, рись називають невловимим мисливцем. Сьогодні в Україні живуть близько 350 представників цього виду.

zakarpatpost.net