Інтернет: мобільний – скоро стане швидшим, а соцмережі залишають мільйони. Думка експерта

У мережі регулярно сидить 21 млн українців, третина з них щодня дивиться відео в інтернеті.

Українці стали менше сидіти в соцмережах, але активно шукають в інтернеті інформацію і дивляться відеоролики. Такі результати масштабного дослідження Global Digital від міжнародних агентств We Are Social і Hootsuite, які проаналізували інтернет-простір в 240 державах, в тому числі і в Україні, пише Сьогодні.

Згідно з їхніми даними, в 2017-му доступ до інтернету в усьому світі отримали ще 250 млн осіб, а кількість інтернет-користувачів вперше в історії перевищила 4 млрд. Однією з причин приросту стали доступні смартфони – в минулому році 200 млн осіб купили свій перший гаджет.

Міграція і заборона

За 2017 рік у нашій країні нарахували 25,59 млн користувачів інтернету і відзначили річний приріст в 17% (4 млн). Порівнянні цифри днями оприлюднила Інтернет-асоціація України, оголосивши, що за станом на січень цього року в мережі регулярно сидить 21 млн українців (без урахування тих, хто користується інтернетом рідше одного разу на місяць). Однак в асоціації відзначають, що ця кількість на 600 тис. менше, ніж в червні 2017-го. За словами голови асоціації Олександра Федієнка, це пояснюється міграційними процесами.

“Постійних мешканців України стало менше, оскільки народ активно їде за кордон. В основному це стосується громадян у віці 18-45 років. Тому менше і інтернет-користувачів”, – вважає Федієнко.

Також Global Digital несподівано показав, що у нас за рік стало на 24% менше користувачів соцмереж – 13 млн замість 17 млн.

“Це частково пов’язано із забороною російських соцмереж в минулому році – через це їхня аудиторія значно зменшилася, що й відобразилося на статистиці”, – пояснив Федієнко, додавши, що вже сьогодні спостерігається тенденція до зростання кількості українських користувачів міжнародних соцмереж.

Для відео і покупок

Найпопулярнішим пристроєм в українців виявився телевізор – його продовжують дивитися 95% українців. Також в топі особистих пристроїв – мобільний телефон, він є у 92% від населення. 56% користуються ноутбуками або комп’ютерами і всього 1% – електронними книгами. Трохи менше половини наших громадян (41%) володіють смартфонами. При цьому найчастіше використовують мобільну мережу, щоб ділитися особистими фото і відео (37%). Ще 24% дізнаються на смартфоні новини, 20% перевіряють погоду, а 4% використовують гаджет як фітнес-трекер.

Крім перерахованого, українці проводять багато часу і за переглядом відео в інтернеті – не тільки на смартфонах, але і на інших гаджетах. Розважаються таким чином кожен день 35% користувачів, стільки ж роблять це раз на тиждень, ще 13% дивляться ролики не рідше одного разу на місяць, 5% – менше одного разу на місяць. А ось 10% зовсім не дивляться відео в мережі.

Народ активно використовує всесвітню павутину і для фінансових операцій. З’ясувалося, що у 53% користувачів є онлайн-кабінет в своєму банку, а 13% роблять покупки в мережі. Онлайн-шопінгу більше віддають перевагу чоловіки – інтернет-покупки роблять 18% чоловіків і 10% жінок. За словами психолога Ірини Данченко, такий результат пояснюється різним ставленням до покупок.

“Жінки більш відповідально ставляться до придбання речей. Їм потрібно їх обов’язково помацати, оглянути з усіх боків і переконатися в прийнятній якості покупки, що складно зробити онлайн. Чоловікам же досить оцінити лише кілька параметрів, наприклад, вартість, колір і фасон. Тому їм простіше робити покупки в мережі”, – розповіла нам психолог.

Навесні мобільний інтернет перейде на нові швидкості

Незважаючи на те, що швидкість мобільного інтернету поки залишає бажати багато кращого, скоро ситуація повинна змінитися. Вчора в Українському державному центрі радіочастот (УДЦР) в Києві відбувся аукціон на надання ліцензій для впровадження 4G-зв’язку (стандарт LTE). За підсумком торгів ліцензії на впровадження мобільного широкосмугового зв’язку придбали оператори Lifecell, “Київстар” і “Vodafone-Україна”. Загальна сума торгів – 2,456 млрд грн, а самі ліцензії будуть дійсні протягом 15 років.

Оператори повідомляють, що скористатися послугами 4G українці зможуть вже до кінця весни. Це дозволить збільшити швидкість передачі даних в 3-5 разів в порівнянні з 3G – до 100 Мб/с. Перші переваги нового стандарту зможуть відчути жителі великих міст – там 4G буде впроваджуватися в першу чергу. Відзначається, що наступний тендер буде проведений на частоти в діапазоні 1800 МГц, які будуть підтримуватися більшістю смартфонів і покривати не тільки великі міста, а й більшу частину території України.

zakarpatpost.net