ТОП-13 стародавніх див, які досі залишаються нерозгаданою загадкою

Протягом всієї історії людства різні культури народжувалися й гинули незліченну кількість разів.

Сьогодні антропологи і археологи намагаються зібрати воєдино хронологію виникнення і падіння цивілізацій. При цьому найчастіше виявляють такі таємниці, які поки ніхто так і не може розгадати.

1. Незавершений обеліск в Єгипті

У північній частині каменоломень Стародавнього Єгипту в Асуані був знайдений так званий “Незавершений обеліск”, який більший будь-якого обеліска, побудованого за всю історію людства.

Його висота (точніше, довжина, оскільки обеліск лежить) становить 42 метри.

Одні вчені вважають, що його зведення було закинуто, оскільки в процесі будівництва виявили тріщини. Інші вважають, що фараон Хатшепсут заборонила зведення цього обеліска. Якби він був закінчений, то висота споруди склала б близько 42 м, а важила б вона близько 1200 тонн.

2. Дварка. Міфічне місто в Індії

Дварка є одним з найдавніших міст в Індії. Зараз це місто розміром 8х3 км спочиває на 35-метровій глибині в Камбейській затоці біля західного узбережжя Індії. Відкриття було особливо дивним для вчених, оскільки Дварка старша всіх інших знахідок в даній області, принаймні, на 5000 років, що свідчить про набагато довшу історію цивілізації, ніж раніше передбачалося (радіовуглецевий аналіз оцінює вік Дварка в 10000 років). Вважається, що місто було затоплене під час останнього льодовикового періоду, коли почали танути арктичні льоди. Що дивно, багато архітектурних елементи залишилися недоторканими.

3. Дольмен Менга в Іспанії

Дольмен Менга (або Куева-де-Менгу) – похоронний мегалітичний курган, що датується 3-м тисячоліттям до нашої ери. Він знаходиться недалеко від міста Антекера в іспанській провінції Малага. Побудований дольмен з 32 кам’яних блоків, вага яких доходить до 180 тонн. Коли ця стародавня могила була розкрита і оглянута в 19 столітті, археологи знайшли скелети декількох сотень людей всередині.

4. Джгантії на Мальті

Мегалітичний храмовий комплекс на острові Гозо, який старший Стоунхенджа і пірамід, є одним з найважливіших археологічних пам’яток на Мальті. Складається комплекс з двох гігантських храмів, споруджених в епоху неоліту (приблизно в 3600 – 2500 р.р. до н. е.), які оточені загальною стіною, побудованою з вертикально стоячих каменів довжиною до 5,5 м і вагою до 50 тонн. Вважається, що Джгантії була побудована для святкування родючості, оскільки в ній були знайдені зображення і статуетки, пов’язані з родючістю. Через гігантські розміри мегалітів в минулі століття деякі місцеві жителі вірили, що храми були побудовані гігантами.

5. Монумент Йонагуні в Японії

Йонаґуні – затоплений величезний мегалітичний комплекс біля берегів Йонаґуні, найпівденнішого з островів Рюкю в Японії. У 1986 році дайвер Кіхачіро Аратаке недалеко від Йонаґуні помітив дивні структури на глибині близько 25 метрів. Його приголомшили величезні прямокутні освіти (з ідеальними кутами в 90 градусів), прямі стінки, сходи, колони і ступінчасті піраміди. У центрі комплексу височіла 5-поверхова будівля заввишки 42,43 метра і сторонами 183 на 150 м. Величезний кам’яний монумент складався з ідеально рівної плоскої платформи і терас незвичайних форм. Також були виявлені інші цікаві об’єкти, у тому числі скульптури, зроблені з каменю, які нагадують фігури тварин. Масаакі Кімура, морський геолог з Університету Рюкю в Японії, який вивчав це місце протягом більше 15 років, вважає, що вік Йонаґуні складає близько п’яти тисяч років, а затоплений він був під час землетрусу дві тисячі років тому. Пізніше вздовж берегів Йонаґуні були знайдені десятки інших структур, в тому числі замок, п’ять храмів і щось, схоже на величезний стадіон. Всі ці споруди пов’язані один з одним дорогами і каналами.

6. Голови ольмеків в Мексиці

Ольмеки були розвинутою ранньою мезоамериканською цивілізацією, яка мала великий вплив на більш пізні культури, такі як ацтеки і майя. Культура ольмеків процвітала в районі узбережжя сучасної Мексики з 200 до 400 р до н.е. Ольмеки були надзвичайно талановитими художниками і скульпторами, після цієї цивілізації залишилося багато статуй, стел, масок, статуеток і т. Д. Найвідомішим творінням ольмеків є гігантські кам’яні голови – принаймні сімнадцять монументальних кам’яних скульптур у вигляді людських голів, які вирізані з великих базальтових брил. Вік кам’яних голів датується принаймні 900 р. до н.е. Зараз йде багато суперечок в наукових колах щодо походження скульптур, враховуючи явно африканські риси їхніх облич.

7. Гебеклі-Тепе в Туреччині

Храмовий комплекс на Вірменському нагір’ї – найдавніший з великих мегалітичних споруд у світі. Його вік оцінюється в приголомшливі 12000 років, тобто Гебеклі-Тепе старший Стоунхенджа на 6000 років. Являє собою цей комплекс серію круглих і овальних структур з каменю, створених на вершині пагорба. Хоча Гебеклі-Тепе вперше знайшли в 1963 році, при подальших розкопках в 1995 році стало ясно, що комплекс складається не тільки з одного, а з безлічі храмів та інших культових споруд кам’яного століття.

8. Камені Карнаку у Франції

Камені Карнаку – величезна і вельми щільно група мегалітів (що складається з більш 3000 менгірів, дольменів і курганів) на території французької комуни Карнак. Мегаліти Карнака збудовані довгими рядами із сотень споруд, деякі з яких тягнуться в довжину на більш ніж кілометр. Дослідники вважають, що зведення мегалітів в Карнаці почалося десь в період неоліту (приблизно в 4000 р до н.е.), а будувалися вони протягом наступних 2000 років. Є три основні групи кам’яних рядів: Ле-Меньок, Кермарьо і Керлескан.

9. Ле-Меньок.

Ле-Меньок – одинадцять рядів менгірів протяжністю 1165 метрів і шириною 100 метрів.

10. Кермарьо.

Кермарьо – 10 рядів, що складаються з +1029 кам’яних колон, близько 1300 метрів у довжину.

11. Керлескан.

Керлескан – більш маленька група з 555 каменів, яка знаходиться на схід двох інших композицій. Вона складається з 13 рядів каменів загальною протяжністю близько 800 метрів.

12. Гігантські кам’яні кулі в Коста-Ріці

Кам’яні кулі є однією з найдивніших загадок в археології, виявлених в гирлі річки Діквіс, на півострові Нікоя і на острові Каньо в Коста-Риці. З 1930 року знайшли вже сотні подібних кам’яних куль діаметром від декількох сантиметрів до більш ніж 2 метрів. Сьогодні налічується близько 300 куль, найбільші з яких важать понад 16 тонн. Майже всі кулі зроблені з гранодіоритами в (як вважають вчені) 1000 – 500 р.р. до н.е. Походження каменів оточують численні міфи. Один з них свідчить, що кулі залишилися від Атлантиди. Для чого вони використовувалися, не знає ніхто.

13. Моаї острова Пасхи

Острів Пасхи, який є територією Чилі, знаходиться в південно-східній частині Тихого океану. Найбільш відомий острів Пасхи своїми 887 гігантськими монолітними статуями “моаї”, які були вирізані місцевим населенням між 1250 і 1500 роками н.е. Висота найбільшої статуї – 21 метр, а вага її становить понад 160 тонн. Середня ж висота статуй – 4 метри. Велося багато спекуляцій щодо призначення статуй і ролі, яку вони грали для стародавньої цивілізації острова Пасхи, але моаї досі залишаються загадкою. Залишається сподіватися, що прийде час, коли вчені знайдуть відповідь на самі, здавалося б, складні питання.

Джерело: novate

zakarpatpost.net