Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 лютого

День на Закарпатті нині був дуже насиченим на події.

Наш край відвідав Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєр. Організація з безпеки та співробітництва в Європі також бере активну участь у цьому процесі, зокрема, організовуючи круглі столи переговорів з цього питання за участі представників національних меншин. Один з таких відбудеться найближчим часом в Ужгороді.  Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

У закарпатських дорожників з’явився ручний робот. Його вони тягнуть за собою, як собаку, на повідку, можливо, аби не втік. Вигулюють чотириколісного друга ремонтники на трасі “Київ-Чоп”

Диво техніки оприлюднив у Інтернеті Віталій Глагола.

Скандальну директорку школи з Верхньої Грабівниці, що била учня, нарешті звільнено.Про це повідомив керівник Спеціального контрою, журналіст, громадський активісто Ростислав БЕГЕШ.

«Начальник управління освіти Воловецькоі РДА Наталія Шутка зачитала батькам відповідний наказ. В останній тиждень в закладі було зупинено навчальний процес, батьки не пускали дітей до школи. Наталія Сегедій із наказом ознайомлена, перед цим вчнинила справжній погром у школі, позривала стенди, спалила при учнях третього класу штори з вікна. Батьки таким рішенням задоволені. Кажуть Наталія Сегедій неодноразово їм влаштовувала справжнісінький терор, вчиняла смс погрози тощо. Чи поновлятиметься на роботі пані Сегедій невідомо. Поспілкуватися з нею нам не вдалося”, – заявив активіст.

5 лютого принесло тривожні новини: у Фейсбуці почали з`являтися повідомлення про надзвичайну подію в карпатських горах: зі снігового карнизу на горі Піп Іван Мармароський зірвалася дівчина на ім`я Івона Костина. Рятувати її кинувся її хлопець, Олександр Чуб. Третя учасниця компанії, Євгенія Сєрая, лишилася на хребті, аби спробувати зв`язатися з рятувальниками за допомогою мобільного. Новина стрімко поширювалася мережею. І сотні українців провели ніч в напруженому очікуванні новин про учасників пригоди. Десятки людей, що знають, що таке гори і вміють їх підкорювати, вирушили на порятунок Івони, Євгенії та Олександра. Пошуково-рятувальну операцію розпочали і рятувальники ДСНС. На ранок з`явилися втішні новини: всі учасники пригоди – в безпеці. Стомлені, трохи налякані, але щасливі від того, що все позаду.

Які таємниці приховує площа Петефі? Малий Галагов завершується сквером, названим на честь першого президента Чехословацької республіки. Саме там встановлено пам’ятник Томашу Масарику, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ». Політичний діяч дуже багато зробив для Ужгорода. Свого часу він провів десятки зустрічей із впливовими людьми Франції, Великобританії, США, підписав Філадельфійську угоду про створення Чехословаччини.

Тож у міжвоєнний час, який називають «золотою добою Ужгорода», йому звели пам’ятник. А встановлено було роботу скульптора Олени Мондич зовсім не там, де вона зараз. Пам’ятник відкрили 28 жовтня 1928 року на площі, яку нині називають Петефі. Простояв він там до 1938 року. Сама скульптура була висотою три метри, а разом з постаментом сягала семи. Про це пише Роман Офіцинський у книжці «Екскурсії Ужгородом».

Ужгородський національний університет – на 12 місці серед вишів України за показниками наукометричної бази даних Scopus. Про це свідчать дані нещодавно оприлюдненого рейтингу вітчизняних вишів, складеного у результаті наукометричного моніторингу суб’єктів науково-видавничої діяльності України за показниками бази даних SciVerse Scopus.

В Україні 425,4 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією, з яких 246,4 тис., або 58%, перебувають в Україні з порушенням терміну перебування. Відповідні дані станом на 31 січня цього року оприлюднила Державна фіскальна служба (ДФС) на своєму сайті.

На Закарпатті почав розвиватися демонологічний туризм. Про це повідомив відомий туризмознавець  Федір Шандор.

«Демонологічний туризм (туризм за привидами) – це різновид туризму, коли туристи бажають оригінально насолодитися історико-культурною і релігійною специфікою незвичайних куточків планети, які пов’язані з демонологією. Власне, демонологія – це сукупність міфічних народних уявлень і переконань, яка спирається на віру в існування злих духів (демонів)»,- наголосив він.

Учора на Закарпатті прикордонники відділу «Великий Бичків» Мукачівського загону не допустили незаконного переміщення через кордон тютюнової контрабанди. Про це повідомила прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

Під час патрулювання прикордонний наряд помітив невідомого, який ніс у бік кордону три пакунки обмотані у чорний поліетилен. Зловмисник намагався переправити через річку Тиса, по якій проходить кордон з Румунією, 1500 пачок безакцизних тютюнових виробів. Побачивши наближення прикордонників, чоловік покинув сигарети та втік.

zakarpatpost.net