Міграція 2017 року – це втеча з країни, в якій нічого не відбувається – політолог

Хвиля міграції 2017 року відрізняється від попередніх. Люди, які виїжджають з країни, припускають, що в Україну вже не повернуться.

Про це розповів політолог, директор експертно-аналітичної групи “Нова Україна” Андрій Єрмолаєв в інтерв’ю журналу “Країна”, пише Gazeta.ua.

“У 2017-му році всі експерти, соціологи, статисти почали говорити про нові хвилі міграції. Є важлива риса цієї міграції. Якщо раніше трудову міграцію, бізнес-міграції і просто зміну місця проживання людей пов’язували з тимчасовими, випадковими обставинами: втрата роботи, пошук більшого доходу. Міграція 2017-го року – це не втеча від війни, а втеча з країни, в якій нічого не відбувається. Ця міграційна хвиля має особливість.

І люди у віці, і молоді вже не зв’язують своє майбутнє з країною. Попередні поїздки за кордон на роботу, гостербайтерство сприймалися як тимчасові: поїду — зароблю, переживу, перечекаю. Дуже непокоїть особливість нових трудових хвиль: люди шукають місце праці і проживання з розрахунком, що, можливо, у країну не повернуться. Виїжджають цілі родини. Країна у нас хороша і люди хороші, а жити неможливо”, – говорить Андрій Єрмолаєв.

На думку експерта, важко побудувати сильну країну, якщо амбітні люди шукають кращого життя за кордоном, а залишаються мало амбітні.

“Ті, хто їде в пошуках достатку, ще не відмовилися від ідеї бути середнім класом. Якщо вас влаштовує нинішня пролетаризація, коли залишаються такі, що “мені більше і не треба, буду ходити на роботу та й годі”, дасть держава подачку субсидії – і того вистачить. З такого соціального матеріалу ви сильну амбіційну країну не створите. Якщо всіх влаштовує цей рівень, а сміливі, активні, ті, що не змирилися, поїхали в пошуках нормального достатку, може, для держави було б важливішим, щоб ті, хто має амбіції, бажання гідно жити, це робили і працювали у своїй країні”, – підсумував політолог.

zakarpatpost.net