Чи “світять” Закарпаттю найближчим часом бетонні дороги?

Бетонні дороги зараз стають популярними в усьому світі. У нас же вони лише почали з’являтися.

Наразі в Україні налічується менше 200 кілометрів сучасних бетонних доріг, а в Європі їх десятки тисяч кілометрів. Україна взялася за реконструкцію і будівництво доріг і в країні теж заговорили про будівництво бетонних доріг, пише BuisinessViews.

Як зазначає видання, будівництво будь-яких доріг в Україні зараз є важливим завданням, тому що автотрас країні серйозно не вистачає. Наприклад, протяжність і щільність доріг в Україні менша, ніж в сусідній Польщі. При цьому Польща зовсім не чемпіон по довжині і якості доріг в Європі: довжина швидкісних автомагістралей там становить 1,5 тисячі кілометра, а в порівняній з нею по площі Німеччини – майже 13 тис., в Іспанії – трохи більше 15 тис. кілометрів. А ось в Україні довжина таких магістралей всього 280 кілометрів.

Де можуть з’явитися бетонні дороги?

Як інформує Сьогодні, з урахуванням зносостійкості, довговічності і стійкості до високих температур, бетонні дороги треба будувати на найбільш завантажених напрямках, на півдні України, на під’їздах до портів. Відомий проект дороги між Одесою і Гданськом Go Highway може отримати бетонні ділянки в південній частині.

Спираючись на прогнози зростання перевезень зернових, “Укрзалізниця” електрифікує і розширює під’їзди до портів, а днопоглиблення Південного Бугу та будівництво зернових терміналів на Дніпрі вже призвело до поступового відновлення річкового судноплавства.

Автоперевізники ж з впровадженням вагового контролю втрачають конкурентоспроможність. Бетонні дороги дозволять забезпечити рівну конкуренцію між транспортниками.

Прикро,  що в списку ділякок, де найближчим часом є вірогідність того, що дороги нового типу буде прокладено, чомусь уже традиційно Закарпаття немає. А транспортні артерії в нашому краї тим часом майже відсутні також…

zakarpatpost.net