Ужгородська палачінта: сироїдські млинці, тайська кухня та серце для мера

Як фестивалить столиця Закарпаття

Триденна цьогорічна «Ужгородська палачінта»  гуляла на повну.

Наїдків на святі було багато і на всякий смак. Приємно, що на гастрономічний фест у цьому році приїхали навіть туристи з інших куточків України.

Зокрема, журналісту zakarpatpost.net поталанило познайомитися з киянином Дмитром. Він сказав, що ще в минулому році хотів скуштувати закарпатських страв, а зараз відклав усі справи і приїхав. Особливо йому сподобався бограч. Чоловік настільки емоційно відгукувався про фест, що навіть показав паспорт із пропискою, щоб довести, що він справді зі столиці.

Традиційно на святі було багато розваг, конкурсів, виробів хендмейду, діяла фотозона. Але найбільше вразили сироїдські млинці. Такого в Ужгороді ще не було. Такі страви, як правило, подають лише у спеціальних закладах Києва та Львова.

Зроблено їх за спеціальним рецептом із натуральних сирих продуктів. Начинки кількох видів – із меду, полуниці та яблука додавали «палачінтам» особливої пікантності.

Ця страва справді була особливою.

Ще однією родзинкою стали тайські страви. Кухар влаштував просто неба ціле вогняне шоу з підсмажуванням локшини та овочів. Це видовище дійсно захоплювало, а ті, хто куштував наїдки, хвалив їх приємний смак.

Також гарними виявилися млинцеві тортики. А от традиційні млинці… нехай навіть із найрізноманітнішими начинками, але зовсім не вразили.

Дегустували млинці як ужгородці, так і гості. Завітали на фест і представники влади.

Вони купували лотерейні квитки від волонтерів Руху підтримки закарпатських військових  і оскільки акція була безпрограшною, стали володарями різних сувенірів. Зокрема, Богдан Андріїв  виграв валентинку-сердечко до Дня закоханих і навіть щиро радів такому подарунку. Цікаво, кому її передарує 14 лютого головний ужгородець?

Із не зовсім приємних нюансів – розташування самої локації. Боздоський парк не є надто зручним для такого масштабного заходу. Крім того, що він знаходиться далеко він центральної частини міста, там ще й немає тротуарних доріжок, тож гостям доводилося тупцювати у глині.

А тим часом на набережній Незалежності досі простоюють дерев’яні будиночки. Тож набагато краще було провести фест саме там. Крім того, різдвяний ярмарок показав, що ця локація є людною і охочих щось придбати було б зараз набагато більше.

А сьогодні визначать найсмачнішу палачінту та нового володаря золотої палачінтовки.  Головним суддею є переможець телевізійного проекту “МайстерШеф” Володимир Троцький. Також нині відбудеться відкритий зимовий чемпіонат Ужгорода з жиму лежачи “Залізна Палачінта”, фаєр-шоу від театру вогню і світла «Dragonfly» та спалення зимової Мари.