Що в центрі Ужгорода робив хижий орел?

Колись на площі Петефі у столиці Закарпаття був постоялий двір «Чорний орел». Він користувався великим попитом і в ньому ночував навіть угорський поет, на честь якого сьогодні названо площу.

Але мова піде не про історичне минуле нашого міста.

Учора на Театральній усі бажаючі могли сфотографуватися зі звичайнісіньким хижим птахом. Він був разом із господарем, на повідку, аби не полетів.

Бажаючих закарбувати у вічності мить разом із орлом було небагато. Проте подивитися, погладити пернатого  сходилося багато дітей та молоді.

Орел поводився мирно, він зовсім ручний, адже живе в неволі змалечку і звик до людей.

Хоча, звичайно, місце диким птахам не у міській квартирі, а на волі. Щоправда, навчити прирученого орла жити у природних умовах вже дуже складно, він може загинути.

До речі, багато хто утримує диких птахів заради полювання. Вони не вбивають зайвих тварин, ловлять тільки для власного харчування і для пташенят. В основному полюють на дрібну дичину. Орли не тільки самостійно добувають їжу, але і готові зайнятися відвертим розбоєм. Наприклад, вони можуть відібрати здобич у більш дрібної хижої птиці прямо на льоту.

Цікаво, що на волі орли дуже вірні, пару вони створюють на все життя. У цих птахів чудова організація побуту. Коли пташенята ще зовсім маленькі, у батьків поділяються сімейні функції. Самець стає годувальником, а мати вихователем і годувальницею. Вона захищає гніздо і годує пташенят, розділяючи для них здобич. Пташенят зазвичай вилуплюється 1-2 в рік. Через 3 місяці вони виростають і починають літати на полювання самостійно.

В античні часи  орел вважався сонячним символом і приносив успіх і перемогу. У римлян він уособлював бурю і був носієм Юпітерських блискавок. Єгиптяни наділяли орла сонячними якостями, пов’язаними з ранковими теплими променями. Поступово з примітивної міфології орлиний образ перенісся в світові релігії. Гордий птах в індуїзмі, християнстві та інших релігіях вважався  втіленням божественного лику.

У нас орел є своєрідним символом Карпат і шкода, що з року в рік цих дивовижних пернатих стає все менше.

zakarpatpost.net

One thought on “Що в центрі Ужгорода робив хижий орел?

  • 14.02.2018 at 21:26
    Permalink

    Руслан сам из Марганца (Днепропетровская область.). Ни документов, ни понятия о птице не имеет. Пытается качать свои права за 50 грн. за фото. Ну-ну!

Comments are closed.