Чи може розвиватися на Закарпатті залізничний туризм, – думка експерта

Це вкрай актуальне для нашого мальовничого краю підняв туризмознавець Федір Шандор.

“Залізничний туризм – різновид туризму, в якому головним засобом пересування є залізничний транспорт (паровоз, електропотяг, дрезина, фунікулер, трамвай, вагонетка, канатна дорога)”, – наголовив він.

За його словами, світовий туризм почав розвиватися саме на залізниці, ще 5 липня 1841 англійський підприємець Томас Кук організував подорож для 570 осіб залізницею у поїзді, де пасажирам було надано комплекс послуг, що включав у себе харчування і духовий оркестр для розваги.

“Залізничний туристський маршрут повинен ретельно вибиратися з урахуванням інтересів, побажань та попиту конкретних споживачів. Під час подорожі залізницею можна отримати задоволення від природних або культурних особливостей: ліси, озера, гори, пам’ятки архітектури, замки, храми. Для реалізації залізничного туризму існує кілька варіантів, наприклад, можливе формування окремих туристсько-екскурсійних поїздів”,- запевнив експерт.

За словами Федора Шандора, найбільшою популярністю в Закарпатті користується вузькоколійний маршрут “Боржавська вузькоколійка”, де можна скористатися залізничною атракцією від Берегова чи Виноградова достанцій Хмільник та Іршава, або ж побачити оригінальну залізничну колекцію в селі Колочава чи провезтися дитячою залізницею в Ужгороді.

Але в той же час звичайний залізничний транспорт, що сполучає нашу область із іншими куточками держави,  потребує покращення, бо з боку пасажирів поступає чимало нарікань.

zakarpatpost.net